Egyszerűbb elkészíteni, gyors, olcsó és praktikus – de vajon mennyire egészséges? Vagy talán inkább úgy kellene kérdeznünk: egészségtelenebb-e az instant, mint a hagyományos kávé?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mi az instant kávé?
Az instant kávé nem más, mint azok a kristályok, amelyek a főzött kávé kiszárítása után keletkeznek. A folyamat magában foglalja az őrölt kávébab főzését, akárcsak a szokásos kávé esetében. Az így elkészült kávéból ezután a vizet eltávolítják, hogy tömény, száraz port vagy kristályokat kapjanak. Ezeket a dehidratált kristályokat aztán otthon egyszerűen, forró víz hozzáadásával tudod feloldani, hogy „visszaállítsd” őket kávévá.
Az üzletek az instant kávét granulátumban vagy egyadagos rúdban vagy tasakban értékesítik. Megan Meyer, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács Alapítvány tudományos kommunikációs igazgatója megjegyzi, hogy az instant kávépor eltarthatósága hosszabb, mint a kávébabé, és olcsóbb is.
