Szinte minden nap főzök, de kétnaponta biztos. A tudatos ételkészítés nagyon előnyös tud lenni, azonban vannak olyan konyhai eszközök, amik alattomosan károsítják az egészségünket. Ártalmatlannak tűnnek, meg sem fordul a fejünkben, hogy gond lenne velük, az pedig főleg nem, hogy egyenesen veszélyesek. Pedig a konyhai rutinok között akad olyan, ami rákkeltő, elősegíti az asztma kialakulását és olyan is, aminek a következményeiről egyelőre fogalmunk sincs.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Ártalmatlan rutin lenne a főzés?
Holland kutatók 247 otthonban mérték a nitrogén-dioxid szintjét és megállapították, hogy a gázzal főzők kétszer magasabb szintet tapasztalhatnak ebből a mérgező gázból a konyhájukban. Az égéskor keletkező szennyező anyagok ismertek tüdőkárosító hatásukról és a Netherlands Organisation for Applied Scientific Research a gyermekkori asztmával is összefüggésbe hozta ezt a teljesen hétköznapi megoldást. A friss jelentés szerint kormányszinten kellene közbeavatkozni és ösztönözni az embereket az elektromos tűzhelyek használatára és a gyakoribb szellőztetésre főzés közben.
A műanyag úgy általában veszélyes ránk, de a konyhai eszközök tekintetében kiemelkedik a vágódeszka. A North Dakota State University kutatása szerint a műanyag vágódeszka használata során jelentős mennyiségű mikroműanyag keletkezik, egy-egy főzés, előkészítés során akár 5000-7000 darabkát is lehasítunk a vágódeszkáról. Ezek a darabok mind az eszközökhöz, valamint az ételekhez tapadnak. A mikroműanyagokról már biztosan hallottál: ezek a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék képesek bejutni a belekbe, a véráramba, károsítva az endokrin- és emésztőrendszert.