Ha te is édesszájú vagy, és olykor túlzásba is viszed a csokoládéfogyasztást? Vagy csak szívesen kipróbálnál egy egészségesebb alternatívát, amit akár nagyobb mennyiségben is gond nélkül fogyaszthatsz? Akkor a TikTok új trendjéért, a jeges joghurtszeletért (yoghurt bark) biztosan rajongani fogsz.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Ez az új élelmiszertrend nemcsak csodálatosan friss ízű, hanem ugyanolyan ropogós, mint a jól ismert örök kedvenc édességünk, a csokoládé. A jó hír viszont az, hogy sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, így nem kell azon aggódnod pár szelet után, hogy máris elrontottad a gyomrodat.
A jeges joghurtszelet további előnye, hogy roppant egyszerű elkészíteni, hiszen alapvetően két összetevőből, a natúr joghurtból és egy kis édes feltétből áll. Hogy utóbbi pontosan micsoda, abban mindannyian hagyhatjuk szárnyalni a kreativitásunkat. Az egyik legjobb választás minden kétséget kizáróan a friss gyümölcskeverék ropogós magvakkal.
A recept főleg a feltétek miatt sokféleképpen variálható, így egy rendkívül változatos nasiról van szó, amit csak úgy, mint a csokoládét, egyszerűen nem lehet megunni. Az elkészítése gyakorlatilag perceket vesz igénybe, ezért még egy rohanós hétköznapon is összedobhatod, például este, ami azért is jó, mert nem kell sóvárogva kivárnod azt a pár órát, amíg a massza megdermed.
Ha te is kedvet kaptál hozzá, hogy elkészítsd, tényleg csak néhány percre és pár hozzávalóra lesz szükséged. Minden összetevőjét bátran igazíthatod a saját igényeidhez, vagy egy az egyben elkészítheted mondjuk ezt a roppant könnyű változatot:
Hozzávalók:
- 250 g natúr joghurt -> tipp: minél magasabb a joghurt zsírtartalma, annál kevesebb kristály képződik a fagyasztás során, így a legjobb, ha görög joghurtból készíted.
- 1 evőkanál agavé szirup (juharszirup vagy méz is lehet)
- gyümölcsök (pl. eper, málna, cseresznye, áfonya, nektarin, ribizli, kivi)
- extra feltétek (pl. dió, kekszdarabok, kesudió, pisztácia, kókuszreszelék, csokoládécseppek, granola)
Elkészítés:
- Bélelj ki egy négyzet alakú tepsit (vagy más, a fagyasztóba illő formát) sütőpapírral.
- Keverd össze egy tálban a joghurtot az agavé sziruppal, és 1 cm vastag rétegben kend a sütőpapírra.
- Borítsd be a joghurtréteget a gyümölcsökkel és az extra feltétekkel.
- Helyezd a tepsit 3-4 órára a fagyasztóba.
A 3-4 óra leteltével a jeges joghurtszeletet könnyedén kisebb darabokra tudod vágni, és már fogyaszthatod is a fantasztikus finomságot. Ha egyszerre nem fogyna el az egész, nincs más dolgod, mint hogy visszahelyezed a fagyasztóba, amíg később el nem fogy.
A natúr joghurtot természetesen te magad is ízesítheted, vagy eleve gyümölcsös joghurtokat is választhatsz, de ebben az esetben, ha a célod még mindig az, hogy egészséges nasit kapj végeredményként, mindig vedd figyelembe a választott joghurt összetevőit, különösképp a cukortartalmát.
Na de mi a helyzet akkor, ha allergiás vagy a tejfehérjére, esetleg a vegán étrend híve vagy? Nos, a jeges joghurtszeletről ebben az esetben sem kell lemondanod! Növényi natúr joghurtból vagy egy ízesített változatból is nyugodtan elkészítheted. A legegészségesebb akkor lesz, ha egy natúr vegán joghurtot választasz, amit cukrozatlan pépesített gyümölccsel ízesítesz, majd erre halmozod rá a további gyümölcsöket és extra feltéteket.
Nincs gond akkor sem, ha gluténmentes diétát diétát folytatsz: ebben az esetben mindössze arra kell ügyelned, hogy csakis gluténmentes joghurtot és feltéteket válassz. Összességében tehát gyakorlatilag bármilyen diétát kell betartanod, a jeges joghurtszeletről akkor sem kell lemondanod, csak bizonyos részeit cseréld le a receptnek.