Egészség / Életmód / Táplálkozás

Melyik só egészséges? Ez a 6 sófajta a legjobb az egészségednek

Melyik só egészséges? Ez a 6 sófajta a legjobb az egészségednek

2/6. Tengeri só

Talán a leggyakrabban használt sófajta. Tengervízből nyerik úgy, hogy a tengervizet összegyűjtik, ezután hagyják, hogy elpárologjon, az így visszamaradt sót begyűjtik. Finomítatlan verzióban és finomítottban (ezt ipari módon nyerik a vízből) is létezik. Nem kérdés, hogy a finomítatlan egészségesebb. Nagy része kősó, ugyanakkor a tengervízben megtalálható ionok sói is benne vannak.

Többek közt magnézium-, kalcium-, kálium-kloridok, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-szulfátok is. Jódot is tartalmaz, ami a konyhasóval ellentétben nem hozzáadott formában, hanem természetesen van jelen benne. Negatívum sajnos, hogy a tengeri sóban a tengerben lévő szennyező anyagok, nehézfémek is megtalálhatók. Sajnos mikroműanyagokat is tartalmazhat. Általában kissé sósabb, mint a konyhasó.

Sokféle tengeri só létezik, íme a három legérdekesebb:

  • Fleur de sel: az egyik legdrágább tengeri só, igazi luxus. Franciaország nyugati partján kézzel gyűjtik. Édes ízű, opálos-fehér színű. Halételek kísérője, grillezett húsok tökéletesítője, de akár friss zöldségekhez is nagyon illik. 
  • Halen Mon: az óceán íze. Így hívják ezt a walesi sófajtát. 
  • Camargue-i só: A világ legrégebbi sókertjeiből származik, Dél-Nyugat Franciaországból. Itt a víz tízszer sósabb, mint kint, a nyílt tengeren.
Tengeri só fajtái
Shebeko/depositphotos.com

3/6. Szürke só

Finomítatlan tengeri sófajta Franciaországból. Különlegessége, hogy a nedves iszapból nyerik ki. Szürke színe így nyer magyarázatot. Mivel kézzel gyűjtik össze, nem olcsó mulatság, igazi különlegesség. Saláták fantasztikus fűszere.

Szürke só
karissaa/depositphotos.com

4/6. Himalája só

A királyok sója, igazi természeti kincs ez a sófajta, amit Pakisztánban, a Khewra sóbányából nyernek. Nagy előnye, hogy nincsenek benne szennyező anyagok, ugyanis előállításakor semmilyen ipari kezelést nem alkalmaznak. A himalája só biztosítja az emberi egészség fennmaradásához szükséges nyomelemek majd’ mindegyikét.

Vas-oxidot tartalmaz, ettől olyan csodás rózsaszínű. Van benne kalcium, kálium, vas és magnézium is. Kissé lágyabb ízű, mint más sófajták, nem olyan intenzív. Wellness felhasználása is igen népszerű.

Himalája só
mila_lz/depositphotos.com

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást