Ismered az érzést, amikor a délutáni kávé mellé annyira vágysz valamilyen finomságra, hogy szinte a falat kaparod? Ha diétázol, bármilyen okból, akkor nem egyszerű mindig valamilyen egészséges alternatívával csillapítani az édesség vagy a sós nasi utáni vágyadat. Mutatunk néhány receptet, ami után megnyalod mind a tíz ujjadat.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Banánpalacsinta mogyoróvajjal
Pár perc alatt összedobható lisztmentes finomság. Nem kell hozzá más csak banán, tojás, kevés vaníliakivonat, egy csipet sütőpor. A villával összetört 1 nagyobb, vagy 2 kisebb banánhoz hozzákeverjük a 2 felvert tojást, a sütőport és a vaníliakivonatot is, míg egységes masszát nem kapunk.
A kevés olajjal kikent palacsintasütőben közepes lángon egy-két percig sütjük mindkét oldalát. Még a sütés elején dobhatunk bele néhány szem áfonyát, tálalás után pedig jöhet a mogyoróvaj, karikázhatunk rá még banánt, vagy bármilyen gyümölccsel megbolondíthatjuk.
Ha mindenképp glutén- és tejmentes édességet szeretnénk, akkor akár félóra alatt is összedobhatjuk ezt a finom kekszet és garantáltan jobb lesz, mint amit a boltban találtunk volna. Cukor van benne ugyan, de liszt helyett 300 gramm őrölt zabpehely és 100 gramm őrölt mandula teszi ki a keksz alapját.
A 100 gramm cukron (vagy valamilyen cukorhelyettesítőn) kívül még 100 gramm növényi margarinra is szükségünk lesz és 80 ml vízre. Ha nem tudunk darálva venni, először a zabpelyhet és a mandulát aprítógépben finomra aprítjuk – ízlés szerint a zabpelyhez nagyobb szemekben is hagyhatjuk –, majd hozzáadjuk a margarint és a vizet.
Miután összekevertük, a kezünkkel kis korongokat készítünk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük és már ropogtathatjuk is a kávé mellé. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hogy mindig legyen otthon egy kis tartalék, kókusszal, esetleg mazsolával is feldobhatjuk.