Az egészséges életmód sokakat könnyen összezavar: azt hihetnénk, hogy a „rossz” ételekből egyáltalán nem szabad enni, a „jó” ételeket pedig nyugodtan tonnaszámra fogyaszthatjuk, semmi bajunk nem lesz tőle. Pedig ez egyáltalán nem így van, és a dolog ennél bonyolultabb – itt vannak például a magvak, amelyek nagyon egészségesek, mégsem ajánlott túl sokat enni belőlük.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ha megeszel egy csokit, azzal rosszabbat teszel a szervezetednek, mintha megennél egy kiló banánt, nem? Hiszen a banán egészséges, tele van káliummal és rosttal, ráadásul gyümölcs, az rosszat nem tehet, a csoki pedig ördögtől való – gondolhatná az, aki a diétakultúrán nőtt fel, és nem a megfelelő helyekről tájékozódik. Csakhogy az egy kiló banánban, bár egészséges, jóval több cukor van, mint abban a kicsi csokiban, így gyakorlatilag nem teszel jobbat vele a szervezetednek. Az egészséges életmód sokkal többről szól, mint arról, hogy az egészséges kajákból annyit eszel, amennyit szeretnél, ezek között is vannak ugyanis nagyon hasznos, de nagyobb mennyiségben nem ajánlott fajták.
Ilyenek például a magvak is. A különböző magvak nagyon egészségesek: hozzájárulnak a szív egészségéhez, csökkentik a koleszterinszintet, gazdagok fehérjében, jó zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is. Egészséges nassolnivalónak tökéletesek, szakértők mégis arra figyelmeztetnek, hogy nem érdemes túl sokat fogyasztani belőlük.
Nem véletlenül van ez így, ha néhány tízezer évvel korábban élnénk, a természet elintézné, hogy ne együnk többet: a csonthéjasok ehető részéhez nagyon nehéz hozzájutni, kemény külső réteget kell felfejteni hozzá, és ember legyen a talpán, aki együltő helyében meg tud enni egy kiló diót, ha mindig törnie is kell hozzá. Most azonban, hogy pucolt változatban kapjuk ezeket a magvakat, nagyobb a túlevés esélye.
A cikk folytatódik, lapozz!