Egészségünk megőrzése egész életünk során kiemelt figyelmet érdemel, hiszen ki ne akarná jó mentális és fizikális állapotban köszönteni az idős éveket? A kor előrehaladtával és az öregedés első jeleinek felbukkanásával rá kell jöjjünk, hogy egészségünket még inkább támogatnunk kell! Szerencsére vannak olyan probiotikus ételek, melyek 50 felett is segítenek minket abban, hogy szervezetünk működését támogassuk és pozitívan befolyásoljuk.
A probiotikumokban gazdag élelmiszerek nem csupán az emésztésnek és a bélrendszernek tesznek nagyon jót, hanem számos más előnnyel is jár fogyasztásuk. Hogyha ezeket az élelmiszereket beépítjük a mindennapokba, sokat segíthetünk az egészség megőrzésében, hiszen jótékony hatással vannak a memória állapotára, a gondolkodásra és emlékezőképességre, a szív egészségére, sőt, még a hangulatot is pozitívan befolyásolják.
Kiváltképp igaz ez az 50 feletti korosztály számára, akiknél, mint tudjuk, az öregedés folyamatának előrehaladtával egyre nehezebb felvenni a versenyt a korral, és az azzal járó negatív hatásokkal. A különböző probiotikumok serkentik az agyműködést, egészséges állapotban tartva az agyat, elősegítik a jó bél-agy kapcsolatot, szabályozzák a hangulatért felelős hormonokat, és még a szívünknek is jót tesznek.
Az alábbi ételek nagyon gazdagok probiotikumokban, ezáltal testi és mentális egészségünk fő támogatói, ezért igyekezzünk minél többet fogyasztani belőlük:
VIDEO Így mosd ki helyesen a sminkes ecseteidet - egy héten legalább egyszer!
1/6 Joghurt
A benne lévő probiotikumok támogatják a bélrendszert és az egészséges emésztési folyamatokat. Segíti és serkenti a kognitív folyamatokat, hála a benne lévő lactobacillusoknak, illetve olyan egyéb probiotikumokat tartalmaz, melyek szabályozzák a szerotoninszintet is, ami a hangulatunkhoz és a jó közérzethez elengedhetetlen. Akár önmagában fogyasztod, akár megszórod egy kis zabbal vagy bogyós gyümölccsel, kiváló választás a joghurt az egészség szempontjából.
Azzal, hogy a kenyeret kovászolják, növelik a benne található probiotikumok mennyiségét, ezáltal a kovászos kenyér joggal mondható az agyi folyamatok, a memória és az egészséges bélrendszer egyik fő támogatójának. Az egészséges bélmikrobióma csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve gátat szab a kognitív hanyatlásnak is. Sőt, ez a kenyér – ellentétben többi társával – kevesebb szénhidrátot tartalmaz, és glikémiás indexe is kisebb a többinél, ezáltal a vércukorszintet is pozitívan befolyásolja, és nem is hizlal annyira!
Az olyan savanyúságok, melyek nem ecet hozzáadásával, hanem fermentálással készülnek, bővelkednek egészségünket támogató probiotikumokban. Hogyha kovászos uborkát vagy éppen savanyú káposztát fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy egészségünk többszörösen meg fogja nekünk hálálni a bevitt tápanyagokat. A fermentált savanyúságok csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt, ezáltal támogatják a jobb agyfunkciókat és a memóriát, és segítik az egészséges bélműködést, illetve a jó emésztési folyamatokat is.
A joghurt mellett a kefir is helyet kap a probiotikumokban gazdag ételek listáján, hiszen segít helyreállítani a bélflóra egészségét, azáltal, hogy a jó bélbaktériumok elszaporodását támogatja. A kefirben egyébként is nagyon sok vitamin (B, A, D, kalcium, magnézium, folsav, fehérje) van, mellyel nem csupán az emésztés szolgálatában áll, hanem kiválóan helyreteszi a beleket egy antibiotikumos kúra után.
Rettentő magas probiotikum tartalma van ennek a fermentált, erjesztett italnak, melyet tulajdonképpen egy speciális baktériumkultúrából állítanak elő. Az ősi Kínából származó kombucha csökkenti a szervezetben előforduló gyulladások mértékét, és egyensúlyban tartja a bélflórát, nagyban javítja a gondolkodást és a memóriát, illetve hozzájárul a szív egészségéhez is. A kombuchához, tea formájában szinte már bármelyik élelmiszerboltban hozzájuthatunk, de vigyázzunk, mert nagyon sok változatát telerakják cukorral és egészségre káros édesítőkkel!
Az Indonéziából származó, fermentált szójababból készült étel tele van értékes tápanyagokkal és probiotikumokkal. Nemcsak kiváló növényi fehérjeforrás, hanem segíti az emésztést és támogatja a bélműködést, illetve fitten tartja az agyat és a memóriát egyaránt. A tempeh olyan baktériumot tartalmaz, mely természetes antibiotikumként bizonyos bőrproblémák ellen is nagyon hatásos és a pattanások kezelésére is alkalmas.