6 tipp a stresszmentes karácsonyért

Írta: ,

Szereted az ünnepeket, mégis egy kicsit összeszorul a gyomrod, amikor eszedbe jut a velük járó nyomás és megfelelési kényszer? Elárulunk néhány egyszerű praktikát, amivel már hetekkel hamarabb gondoskodhatsz a nyugalmadról, hogy a szeretteidnek is minél többet adhass magadból!

Most rendezd a konfliktusokat!

1/6 Most rendezd a konfliktusokat!

Ha vannak olyan rokonaid, barátaid vagy ismerőseid, akikkel év közben összeszólalkoztatok, és még nem rendeztétek a soraitokat, mielőbb teremts lehetőséget a nyugodt diskurzusra!

Ha ugyanis az egyébként is feszültséggel járó ünnepek alkalmával keresitek egymást legközelebb, elég kicsi az esély a valódi békülésre.

Gondold végig, mennyire szeretetteljes kapocs fűz az érintettekhez: ha erős, nincs mire várni, tehát hívd fel őket mielőbb, és beszéljétek meg!

Persze, akkor sem érdemes meghagyni az ellenségeskedést, ha úgy döntesz, hogy már nem akarod az életed részének tudni a másik felet.

Ilyenkor elalvás előtt jelenítsd meg magad előtt a képet, hogy szeretettel és békességben elengeded.

Hidd el, szavak nélkül is érezni fogja: nincs rád miért haragudnia!

Ne állj rabszolgának!

2/6 Ne állj rabszolgának!

Semmiképpen se egyezz bele olyan feladat ellátásába, amitől előre rabszolgának érzed magad. Ez egyaránt vonatkozik a magánéletre és a munkára.

Lehet, hogy a háromgyerekes kollégád valamilyen szinten elsőbbséget élvez, illetve hárulhat rád olyan tennivaló otthon, amit valamelyik szeretted egészségügyi vagy egyéb okból nem intézhet el – de húzz egy határvonalat, hiszen ha nem tartod meg a saját belső harmóniádat, igazából másokon sem segíthetsz!

Mindvégig legyél tudatában a teljesítőképességednek, és napi szinten hagyj egy kis extra időt a pihenésre.

Ez nem luxus – ez alapvető, hogy a karácsony ne őrületet jelentsen számodra, hanem igazi ünnepet.

Beszéld meg a részleteket!

3/6 Beszéld meg a részleteket!

Oszd meg a terveidet az érintettekkel, mert a szervezést semmiképpen sem egyedül kell véghezvinned!

Ha előre tudod, ki mit szeretne enni, mikor óhajt meglátogatni, illetve mikor lát szívesen titeket, egyfajta biztonságtudat alakul ki benned.

Apró módosítás természetesen így is bekövetkezhet, ám sokkal kevésbé stresszes a helyzet ahhoz képest, mintha még december 23-án is olyan alapvető kérdéseken agyalnál, hogy mi legyen a menü, vagy hányan lesztek másnap este.

A családi ünnepeknél kommunikációra és együttműködésre van szükség: ne félj munkamegosztást indítványozni!

Legyen menetrended!

4/6 Legyen menetrended!

Biztos találkoztál már karácsonyi napirend-tervezőkkel a neten.

Olyan szép kis nyomtatható papírokról van szó, melyek segítenek benne, hogy a neked tetsző felosztásban lejegyezhesd, mit kell elintézned.

Nem titok, hogy egy ilyen „órarend” arra is tökéletes, hogy előre koordináld a vendégséget.

Tudatosan oszd be úgy az embereket, hogy a „nehéz személyiségekkel” kevesebb időt kelljen eltöltened, míg a kedvenc rokonaid prioritást érdemelnek.

A tudatos szervezés ilyen formában arra is tökéletes, hogy biztosan ne felejts ki az ajándéklistából senkit sem, továbbá a vásárolnivalókat is rögzítheted.

A modern technológia kedvelőjeként hasonló okostelefon-alkalmazásra tehetsz szert.

Ne igyál túl sokat!

5/6 Ne igyál túl sokat!

Mármint vízből akár 2-3 liter is jöhet naponta – de te is tudod, hogy az ünnepek idején nem ez a fő téma.

Egy kis tojáslikőr, egy pohár bor a pincéből, egy kis konyak a nagypapa bárszekrényéből…

Ne feledd, hogy nőknek naponta egy egységnyi alkohol jelenti a felső egészségügyi határértéket, ha tehát ennél többet iszol, annak rövid- és hosszú távon is kellemetlen következményei lehetnek.

Nem állítjuk, hogy néhány pohárka halálos bűn lenne, de egyfelől nem szerencsés, hogy a szervezeted munkáját egy stresszes időszakban még méreganyagokkal is megnehezíted, másfelől pedig igencsak elronthatja az ünnepi hangulatot, ha a pia miatt rosszul leszel…

Sétálj a friss levegőn!

6/6 Sétálj a friss levegőn!

Ha az ünnepek idején nincs időd vagy kedved folytatni a megszokott testmozgási rutint, keríts sort minél nagyobb sétákra a szabadban!

Ebből társasági programot is kreálhatsz, ráadásul a tested felpörgő anyagcserével hálálja meg, hogy nem egész nap csak ülsz, beszélgetsz és eszel.

A mászkálás mindenkit kellemesen felfrissít és jobb kedvre derít majd, így nem meglepő, ha éppen olyankor kerülnek elő a legbensőségesebb témák, nem pedig a fa alatt…

Neked van valamilyen praktikád az ünnepi stresszoldásra?