Így alhatod ki magad akkor is, ha stresszes vagy

Írta: ,

Minél nagyobb szükséged lenne a pihenésre, annál kevésbé jön álom a szemedre? A 22-es csapdájából igenis van kiút, csupán néhány tudatos lépést kell megtenned a cél érdekében!

Relaxálj egy-két órával lefekvés előtt!

1/5 Relaxálj egy-két órával lefekvés előtt!

Igyekezz minimálisra csökkenteni az esti ingereket. Tartózkodj tompább fényben, és lassíts le, ha teheted!

Találj olyan tevékenységet a nap végére, amit pihentetőnek érzel: ez lehet olvasás, egy kis jóga, egy kellemes fürdő vagy az események megbeszélése szeretteid valamelyikével. Az este már a kikapcsolódásról szóljon!


Nincs időd? 5 lehetőség a tudatos ellazulásra, ha elfoglalt vagy


Ha pedig bizonyos kötelességeket nem tudsz megkerülni ilyenkor, végezd őket lelkesen és teljes odaadással. Meglátod, így nemcsak, hogy jobb érzéssel zárod a napot, hanem még hamarabb is végzel a dolgaiddal.

Életritmusodtól és igényeidtől függően akár egyórányi kényelmes tempó is elég lehet a jó alváshoz, ám az emberek javarészének ennél azért töbre van szüksége.

Délután már ne kávézz!

2/5 Délután már ne kávézz!

Tudtad, hogy a koffein a bevitel után akár még 8-14 órán keresztül is hatással lehet a szervezetedre?

Igen széles keretek között változik, kire hogyan hat, ám alvásprobléma esetén általános tanácsnak számít, hogy csak délelőtt igyál kávét.

Koffeintartalmút legalábbis, mert mentes akár este is jöhet!

Ügyelj rá, hogy az élénkítő vegyület többek között a teában és a csokoládéban is előfordulhat – sőt, egyes narancsbőr elleni külsőleges készítmények is annyit tartalmaznak belőle, hogy befolyásolhatják az alvásciklusodat, ha éppen lefekvés előtt kened be magad.

Ami pedig a kávét illeti: akkor jársz a legjobban, ha beéred legfeljebb napi két adaggal!

Legyen sötét a hálószobában!

3/5 Legyen sötét a hálószobában!

Az éjszakai fény felborítja a szervezet belső órájának működését, tehát a cirkadián ritmusát.

Nem elég, hogy az utcai lámpák fénye könnyen átüt a vékonyabb függönyökön, hanem még a napjainkban már mindenki által használt digitális kijelzők is rontanak a helyzeten.

Ezek ugyanis kék tónusú fényt bocsátanak ki, melyek éberségre ösztönzik az idegrendszert.

Nem jó ötlet tehát, hogy elalvás előtt még tévézz vagy internetezz egy kicsit – a sötétben történő okostelefon-nyomkodás pedig végképp elvetendő, hiába vált szinte „népszokássá”.

Alvásszakértők javasolják, hogy az elalvás előtti órában már kerüld el minden hasonló készülék használatát.

Gyakorold a jógalégzést!

4/5 Gyakorold a jógalégzést!

A jóga tulajdonképpen egy filozófiai irányzat, tehát puszta testhelyzeteknél jóval mélyebb a tartalma.

Légzőgyakorlatok egész sora is benne foglaltatik, amelyek közül a bal orrlyukon keresztüli tudatos légzés az egyik legegyszerűbb, ami segít az elmédet lecsendesíteni.

Nem kell mást tenned, mint a jobb hüvelykujjaddal befogni a jobb orrlyukadat, és mély, lassú, egyenletes lélegzetet venni a balon keresztül.

A kundalini jógából ismert „trükköt” huszonhatszor kell megismételned az azonnali hatáshoz. Persze, nemcsak elalvás előtt vetheted be, hanem nap közben is bármikor, amikor felforr az agyvized.

Állj pozitívan az alváshoz!

5/5 Állj pozitívan az alváshoz!

Mit gondolsz az éjszakai pihenésről, milyen érzések kavarognak benned?

A félelem és a negatív gondolatok sajnos megakadályozzák az ellazulást, így könnyen ördögi körbe kerülhetsz.

Ha ugyanis félsz az álmatlanságtól, hatványozódik a panasz előfordulásának veszélye. Tudatosítsd magadban, hogy az ellazulás mellett döntesz, mégpedig most!

Ne legyen benned teljesítménykényszer, vagy éppen kudarctól való félelem. A szervezeted természetes folyamatáról van szó, amit képtelenség elfelejteni.