5 testi-lelki probléma, melynél bizonyítottan segít a jóga

Írta: ,

A jóga nemcsak arra alkalmas, hogy egyensúlyba hozzon testileg, lelkileg és szellemileg, hanem akár diagnosztizált egészségügyi problémák megoldásában is segíthet. A legfrissebb kutatások közül szemezgettünk, így néhány példát említünk most neked.

Rák – felnőtteknél

1/5 Rák – felnőtteknél

A kórházi jógaprogramokkal kapcsolatos legbőségesebb kutatási anyag a rákos beteg állapotának változásával áll összefüggésben.

Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai 2014-ben például megvizsgálták, hogyan hat ez a kiegészítő terápia 200 mellrák-túlélőre, mind klinikai, mind pedig immunológiai értelemben.

A résztvevők 12 héten át egy-egy alkalommal 90 perces hatha jóga foglalkozáson végeztek gyakorlatokat, amelynek eredményeként a sokkal kevésbé voltak fáradékonyak a tanfolyami várólistás kontrollcsoportnál.

Ami még érdekesebb, hogy a jógázók vérképében alacsonyabbak voltak a gyulladásra utaló értékek.

Autizmus – gyerekeknél

2/5 Autizmus – gyerekeknél

Mivel egyre több gyermeknél diagnosztizálnak autizmus spektrumzavart, a szülők újabb és újabb kezelési lehetőségeket keresnek utódaik életminőségének javítására.

Léteznek olyan forradalmi jógaprogramok, amelyeket kifejezetten autizmussal élő csemeték számára fejlesztettek ki.

Ezek egyikét vették górcső alá a tudósok az American Journal of Occupational Therapy című szakfolyóirat hasábjain.

A kísérletbe 24 általános iskolás érintettet vontak be, s 22 fős kontrollcsoporttal hasonlították össze őket.

A New York-i Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a különleges jógát végző kicsik tanárai lényegesen kevesebb rendellenes magatartásról számoltak be.

PTSD – háborús veteránoknál

3/5 PTSD – háborús veteránoknál

Hivatalos becslések szerint poszttraumás stressz szindróma az iraki és afganisztáni háborúk minden ötödik amerikai veteránját érinti.

A jóga az egyik legújabb, s egyre népszerűbb módja a kellemetlen tünetek enyhítésének, amelyek szorongással, depresszív hangulattal, illetve alvászavarokkal is járnak.

A Southeast Louisiana Veterans Heath Care System munkatársai 12 olyan egykori katonát kísértek figyelemmel, akik PTSD-vel tértek haza a frontról, és heti két alkalommal jógáztak hat hétig.

Bár nem véletlenszerű mintavételen alapuló kutatásról van szó, bebizonyosodott, hogy a távol-keleti gyakorlatok enyhítették a túlzott izgalommal járó panaszokat, továbbá javították az alvás minőségét.

Családon belüli erőszak áldozatainál

4/5 Családon belüli erőszak áldozatainál

A jóga immáron elfogadott alternatív terápiás megoldásnak számít a családon belüli erőszak áldozatainak számára – főleg, ha az érintettek a már említett poszttraumás stressz szindrómában, szorongásban vagy depresszióban szenvednek a történtek miatt.

Már korábban is feltételezték, hogy a jóga javulást hozhat az áldozatoknak, a szakértők egy 2014-es kutatást tartanak tudományos áttörésnek a témában.

Az észak-karolinai Fayetteville Állami Egyetem munkatársai jógalégzés-technikák hatását vizsgálták depresszív afroamerikai és fehér nőknél, akik mindannyian átélték a családon belüli erőszakot.

A program eredményeként jelentősen visszaszorultak a résztvevők depressziós tünetei.

Szerfüggőknél

5/5 Szerfüggőknél

A szerfüggőségben szenvedők ma már számos kiegészítő kezelési lehetőség közül választhatnak, ha szeretnének megszabadulni káros szenvedélyüktől – beleértve például az akupunktúrát és a jógát is.

Az egyik legfrissebb kutatás szerint, amelynél 75 kínai nőt vizsgáltak, a jóga hozzájárul a heroinfüggőség leküzdéséhez.

A 20 és 37 év közötti résztvevőket véletlenszerűen választották ki, hogy vegyenek részt a féléves jógakuruzson, amelynek elején, közepén és végén is kérdőívvel rögzítették a hangulatukat, illetve azt, hogy mennyire elégedettek életükkel.

Nem meglepő, hogy a jógázók sokkal kedvezőbb színben látták a világot, mint a kontrollcsoport tagjai.

Te hallottál már olyan esetről, hogy valakinek a jóga segített egy súlyos problémán túllendülni?