5 természetes illóolaj, ami segíti az ellazulást

Zabolai Margit
Írta: ,

Kényelmes ruha, puha takaró, finom, forró tea és kellemes zene. Sokan így képzeljük el az ellazulást, és megfeledkezünk egy fontos érzékszervünkről. Pedig az orrunkon keresztül egyenes út vezet a lélekbe, így az alábbi illóolajok akár párologtatóban használva, akár egy finom masszázs részeként, de mindenképpen segítenek, hogy félretedd a mindennapi stresszt, és megnyugtasd az idegeidet. Fontos! Az illóolajokat ne használd allergia esetén, ha pedig várandós vagy, minden esetben kérd ki orvos tanácsát!

Ylang-ylang

Bár a neve is úgy hangzik, akár egy erdei tündér, ami varázsütésre elűzi minden bajodat.

Az ylang-ylang tiszta, friss, virágos illatával kifejezetten az idegekre van jótékony hatással, csökkenti a szorongást, és elfeledteti veled minden gondodat.

Erős rosszkedvre, akár depresszióra is javasolt, mert az elűzött rosszkedv helyén felfrissült, tiszta, pozitív gondolatokat hagy maga után, de a szorongással, félelemmel járó stresszes helyzeteket is segít átvészelni.

Masszázsolajba csepegtetve a bőrödnek is jót tesz, de relaxáló hatását a fürdővízbe feloldva is élvezheted.

Levendula

A levendula elsősorban az olyan stresszhelyzetekre ajánlott, amikor egy váratlan helyzet miatt válsz zaklatottá, nem tudsz aludni, és az egész tested szinte harcra kész állapotba kerül: hevesen dobog a szíved, felszökik a vérnyomásod, szapora a légzésed.

A levendula csökkenti a feszültséget, és segíti az elalvást, hatékonyságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még túlzásba is lehet vinni a használatát – ilyenkor álmatagságot okozhat.

Azonban egy vizsga, vagy egy előreláthatóan nehéz esemény előtt érdemes néhány cseppet a párnádra hintened, hogy nyugodtabb és mélyebb legyen az álmod.