5 természetes illóolaj, ami segíti az ellazulást

Írta: ,

Kényelmes ruha, puha takaró, finom, forró tea és kellemes zene. Sokan így képzeljük el az ellazulást, és megfeledkezünk egy fontos érzékszervünkről. Pedig az orrunkon keresztül egyenes út vezet a lélekbe, így az alábbi illóolajok akár párologtatóban használva, akár egy finom masszázs részeként, de mindenképpen segítenek, hogy félretedd a mindennapi stresszt, és megnyugtasd az idegeidet. Fontos! Az illóolajokat ne használd allergia esetén, ha pedig várandós vagy, minden esetben kérd ki orvos tanácsát!

Ylang-ylang

1/5 Ylang-ylang

Bár a neve is úgy hangzik, akár egy erdei tündér, ami varázsütésre elűzi minden bajodat.

Az ylang-ylang tiszta, friss, virágos illatával kifejezetten az idegekre van jótékony hatással, csökkenti a szorongást, és elfeledteti veled minden gondodat.

Erős rosszkedvre, akár depresszióra is javasolt, mert az elűzött rosszkedv helyén felfrissült, tiszta, pozitív gondolatokat hagy maga után, de a szorongással, félelemmel járó stresszes helyzeteket is segít átvészelni.

Masszázsolajba csepegtetve a bőrödnek is jót tesz, de relaxáló hatását a fürdővízbe feloldva is élvezheted.

Levendula

2/5 Levendula

A levendula elsősorban az olyan stresszhelyzetekre ajánlott, amikor egy váratlan helyzet miatt válsz zaklatottá, nem tudsz aludni, és az egész tested szinte harcra kész állapotba kerül: hevesen dobog a szíved, felszökik a vérnyomásod, szapora a légzésed.

A levendula csökkenti a feszültséget, és segíti az elalvást, hatékonyságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még túlzásba is lehet vinni a használatát – ilyenkor álmatagságot okozhat.

Azonban egy vizsga, vagy egy előreláthatóan nehéz esemény előtt érdemes néhány cseppet a párnádra hintened, hogy nyugodtabb és mélyebb legyen az álmod.

Kamilla

3/5 Kamilla

A kamilla az egyik legnépszerűbb és legismertebb gyógynövény, aminek illóolaját is a jól ismert területeken használhatod.

Amellett, hogy csökkenti a szorongást, a kamilla az idegességgel gyakran együtt járó gyomorpanaszokra is jótékony hatással van.

Ha néhány cseppet teszel a fürdővizedbe, könnyebben alszol el, de meleg vízben feloldva, borogatásként az izmok merevségét is segít enyhíteni, így is segítve az ellazulást és a feloldódást.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatása miatt a fáradt, kialvatlan, nyűgös betegeknek igazi megváltó pihenést jelenthet.

Muskátli

4/5 Muskátli

A geránium illóolajat kifejezetten a stresszes helyzetek enyhítésére ajánlják, noha vérzéscsillapító hatása miatt a nők praktikatárában is kiérdemelt helye van.

Segít abban, hogy a kialakult helyzeteket feldolgozd és elfogadd, megtaláld a belső egyensúlyodat és visszanyerd a jó kedvedet.

Idegi kimerültségre különösen ajánlott, de nem csak a fáradtságból adódó nyugtalanságot szünteti meg, a rossz közérzetre, depresszióra is jó hatással van.

Masszázsolajba is csepegtetheted, de kerülhet a párologtatóba, illetve akár tisztán, oldatlanul is alkalmazhatod a bőrödön.

Citromfű

5/5 Citromfű

A citromfű nem csak tea formájában nyugtat, illóolajként is remek választás lehet, hiszen egyszerre képes elmosni a rossz, negatív gondolatokat, és helyüket friss, pozitív energiával feltölteni.

Ha nincs időd arra, hogy kényelmesen relaxálj, mert például folytatnod kell a munkádat, de úgy érzed, sokat segítene, ha visszavehetnél a stresszből, és újra pozitívan állnál a dolgokhoz, akkor csepegtess egy kis citromfő olajat egy zsebkendőre, és helyezd el az íróasztalodon.

A hatás nem marad el, hamarosan sokkal nyugodtabbnak, frissebbnek érzed majd magad, és sokkal energikusabb is leszel.