Az újévi fogadalmak pszichológiája - hogyan tartsd is be, amit megfogadtál

Nagy Niki
Írta: ,

Talán nincs ember a világon, aki ne tett volna még fogadalmakat szilveszterkor, és talán nincs ember a világon, aki ne szegte volna meg őket szinte azonnal, de legalább egy-két hónapon belül. Az újévi fogadalmaknak külön pszichológiája van, és nem véletlen, hogy olyan nehéz őket betartani – de létezik néhány módszer arra, hogy mégis tartani tudd magad hozzájuk!

Nem csoda, hogy az újévi fogadalmakat olyan nehéz betartani: gondolj csak bele – nagy lelkesen január elsején megfogalmazod őket, majd pont akkor, amikor fogyni kezdene a motiváció, már az év legdepressziósabb hónapjának, a januárnak közepén találod magad. A karácsonyi dekorációk eltűnnek, hideg van, rövidek a nappalok, nehéz határozottnak és motiváltnak maradni, amikor ilyen körülmények között él az ember.

Persze nem reménytelen a dolog, csak egy kis kitartás és néhány könnyen betartható trükk kell ahhoz, hogy ne fogyjon el a szufla január végére.

Kezdd kicsiben!

Nem kell rögtön mindent akarni: tűzd ki a célod magad elé, és kezdj piciben!

Rakd össze az apró lépéseket a végső célodhoz, és csak az elsőnek kezdj neki, ne rögtön mindennek, mert hamar úgy érezheted, besokalltál és nagyon drasztikus a váltás.

A kisebb változtatásokat sokkal könnyebb hosszú távon is betartani – ha pedig úgy érzed, készen állsz, akkor léphetsz tovább a következő lépcsőre.

Az újévi fogadalmak pszichológiája - hogyan tartsd is be, amit megfogadtálKép forrása: AlexNazaruk/depositphotos.com

Beszélj róla!

Ha senki nem tud arról, hogy mire készülsz, akkor könnyű ellustulni, és hamar feladni – de ha valakit beavatsz, akkor már komolyabban veszed az egészet, hiszen már elárultad, mire készülsz. Még ha soha nem is vonnak felelősségre, te tudni fogod, hogy más is tud róla, ezért kevésbé leszel hajlamos arra, hogy feladd az egészet.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!