Ha kint rend, bent is rend! Így rendszerezd az otthonodat az új évben

Írta: ,

A megújulás időszakát éljük, és bizony záros időn belül megérkezik a tavasz is, amikor nem csak a lelkünk és a testünk, hanem az otthonunk is szükségét érzi némi rendszerezésnek. A te lakásodban is eluralkodott a káosz? Szemezgess már most ötleteink között, így végre harmónia és rend lehet az otthonodban!

Maxold ki az ajtó belső oldalát!

Azok a legjobb extra tárolási helyek, amik egyébként teljesen kihasználatlanul állnának – tökéletes példa erre a szekrényajtók belső oldala. Esetlegesen egy hagyományos ajtót is felhasználhatsz, pl. az éléskamra belső részének bepolcozása az egyik legötletesebb helybővítéses praktika.

A legtöbb esetben szükséges egy, vagy két sínt felszerelni az ajtóra, amire aztán egymástól eltérő távolságban is rögzítheted a polcokat. Így egész biztos, hogy minden holmit el tudsz rajtuk helyezni, mérettől függetlenül. Jóval egyszerűbb megoldás, de az alapelv hasonló, ha textilből, vagy műanyagból készült tárolót akasztasz az ajtó belső oldalára. Ilyenek a textilből készült cipőtárolók. Persze, ezekbe nem fér el a combcsizmád, de a saruid, szandáljaid, vagy a sáljaid, öveid garantáltan.

Dobozok, dobozok és dobozok

A rendszerezés során a legjobb barátaid egyértelműen a dobozok. Bármelyik polcra, polcrendszerre felteheted őket, de helyet kaphatnak a tartóelemes asztalok alján, vagy éppen a hagyományos szekrényekben is. Rengeteg helyet nyerhetsz a segítségükkel, persze csak akkor, ha teljesen kihasználod a rendelkezésedre álló teret.

Érdemes tehát úgy megvenned a dobozokat, hogy előzőleg leméred, mekkora helyet szeretnél kihasználni, és pontosan akkorákat vásárolnod, amik maradéktalanul kitöltik a polcokat. Ha látszani fognak a dobozok, mindenképpen célszerű egyformákat venned belőlük, így nem csak praktikus, hanem esztétikus és dekoratív is lesz a végeredmény.

Műanyag tárolók

A dobozok végtelenül praktikusak, ez tény. Azonban nem minden esetben van szükség rájuk, pl. nem akkor, ha olyasmit szeretnél rendszerezni, aminek állandóan kéznél kell lennie. Ilyenkor felesleges macera a méretes doboz, amiben egyrészt elvesznek az apró holmik, másrészt plusz mozdulat mindig levenni és visszatenni a tetejét. Ezt a problémát kiküszöbölendő születtek meg a különféle, sokrekeszes, műanyag tárolók, amik a legapróbb fiókokban is elférnek.

Egyenesen tökéletesek az apróságok, pl. a sminkcuccok, körömlakkok, vagy éppen a bizsuk tárolására. Segítségükkel nem keverednek egymással a kiegészítők, gyorsan és praktikusan hozzáférsz ahhoz, amire éppen szükséged van, ráadásul kímélheted is az eszközeidet: a sminkecseteid állítva garantáltan nem fognak sérülni.

Praktikus hűtőszekrények

Elegendő egy nagybevásárlás, és a te hűtődben is eluralkodik a káosz? Van egy jó hírünk: manapság már rengeteg hasznos kiegészítőt vehetsz ebbe a fontos háztartási gépbe. A zárható dobozoknak itt is nagyon jó hasznát veszed, hiszen segítségükkel nem csak tovább őrizheted a termékek frissességét, hanem egymásra is helyezheted őket, így spórolva több helyet a hűtőben.

Vásárolhatsz olyan tartókat is, amik pont erre a célra készültek, tehát méretükből adódóan a legtöbb hűtőhöz tökéletesen passzolnak. Jó ötlet külön-külön tárolni bennük a szalámikat, sajtokat, zöldségeket, így amikor közösen étkeztek, elegendő a három-négy dobozt az asztalra tenni, nem kell mindent egyesével kipakolni.

Irattárolók újragondolva

Az irattárolók a lehető leghasznosabb kiegészítők az irodában, de gondoltál arra, hogy otthon is bevetheted őket? Amellett, hogy segítségükkel tökéletesen rendszerezheted a számláidat, fontosabb irataidat, a masszívabb, fémből készült társaikat akár a falra is felfúrhatod. Innentől kezdve csak a fantáziád szabhat határt a felhasználást illetően… A spejzban tárolhatsz bennük zöldségeket, konzerveket, vagy akár műanyag fedőket, kisebb serpenyőket.

Az előszobában készülhet belőlük újság-, levél-, vagy éppen kulcstartó, a fürdőben rendszerezheted segítségükkel a tartalék kozmetikumokat. Ha pedig a konyhában a szekrények belső oldalára felfúrsz belőlük néhányat, könnyedén helyet biztosíthatsz a tisztítószereknek, vagy éppen a sütőpapírnak, folpacknak.