5 feladat rendszerező tipp az új évre, amit imádni fogsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Elfelejtettem, nem találom, nem lesz rá időm… Ezek azok a mondatok, amelyek általában egész évre keresztülhúzzák a terveidet és lehetetlenné teszik, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Tippjeinkkel azonban végre úrrá lehetsz a káoszon, és sikeres hadvezérként irányíthatod a mindennapjaid eseményeit. Még csak zsonglőrködnöd sem kell hozzá, mégis minden feladat végére pont kerül!

Kövesd a pénzügyeidet!

Mire költöttem el a pénzem? Sokan tesszük fel magunknak a kérdést a hónap végén, a választ pedig nem is mindig olyan egyszerű megtalálni.

Ha azonban listát vezetsz a kiadásaidról, a hónap bármelyik napján látni fogod, hogy is állsz, melyik az a terület, ahol esetleg kicsit többet engedtél meg magadnak, belefér-e valami kis luxus még ebben a hónapban, vagy jobb, ha a következő fizetésre halasztod a vásárlást.

Ha nem vagy híve a papír alapú számolgatásnak, akár egy alkalmazást is letölthetsz, például a Mintet vagy a Quickent, így mindig kéznél lesz a könyvelésed, és még a matekot is elvégzik helyetted.

5 feladat rendszerező tipp az új évre, amit imádni fogsz

Edzésterv

Oké, lehet, hogy ez nem éppen az a rendszerező lesz, amit az első pillanattól imádni fogsz, de amint elkezded látni az eredményét, te is oda leszel érte! Ha most kezdesz sportolni, vagy csak javítani szeretnél az eredményeiden, jó, ha nem csak úgy a vakvilágba edzel, hanem van terved is.

Az ideális persze az, ha saját edzőt tudsz fogadni, aki a céljaidat és a jelenlegi állapotodat figyelembe véve személyes edzéstervet állít össze neked, de ha erre nincs lehetőséged, akkor sincs semmi gond.

Nézz szét a fórumokon, közösségi oldalakon, és keress egy olyan edzéstervet, ami már sokaknak bevált. Ez nem csak abban segít, hogy elkerüld a túlterhelést, mégis fokozatosan és folyamatosan fejlődj, de kitartást is adhat: azok, akik edzéstervet követnek, könnyebben tudnak előre tervezni, látják, hogy pontosan mik a céljaik és sokkal kisebb arányban adják fel a sportot.

5 feladat rendszerező tipp az új évre, amit imádni fogsz

Bullet point napló

A bullet point napló vagy bullet point journal évek óta igazi őrület, és azok, akik rákaptak az ízére, esküsznek rá, hogy megváltoztatta az életüket.

A hagyományos határidőnaplóktól annyiban különbözik, hogy itt te magad szerkeszted, minek hagysz külön helyet, és érdemes nem csak a dátumokat és határidőket felvésni: emlékeztesd magadat arra is, hogy mikor van ideje a pihenésnek, lazításnak, írd fel az esti rutinod menetrendjét, hogy mit akarsz aznap elolvasni, hogy milyen zenét tervezel hallgatni egy habos fürdő során, bármit, ami a napodat olyanná teszi, amilyennek látni szeretnéd.

Már a napló elkészítése és írása is segít, hogy jobban átlásd a napodat, és tartsd is magadat ahhoz, amit elterveztél.

5 feladat rendszerező tipp az új évre, amit imádni fogsz

Takarítási rend

Neked is mindig fejedre nő a házimunka? Egy jól látható helyen, például a hűtőn vagy a bejárati ajtó mellett kifüggesztve nyomon követheted, hogy mi az, amit már elvégeztél és mire kell még időt szakítanod.

Egy képkeretbe is teheted a napi, heti és havi teendők listáját, majd az üveg külső oldalán egy letörölhető filccel mindig kipipálhatod, amit már éppen elvégeztél, a nap/hét/hónap végén pedig kezdheted újra. Ha mindig látod, hogy mire kell még időt szánnod, könnyebb lesz időt is találnod rá akkor, amikor a hetedet tervezed.

5 feladat rendszerező tipp az új évre, amit imádni fogszIndítsd tervvel a napot!

Végül, de nem utolsó sorban: hagyj időt magadnak minden nap arra, hogy átgondold a feladataidat! A legideálisabb erre természetesen a reggel, amikor még előtted az egész nap.

Tölts egy csésze kávét, ülj le az Excel táblád vagy a határidő naplód mellé, és nézd végig, hogy milyen feladatok és tervek várnak rád aznap, gondolatban menj végig a napon, és határozd el magadat, hogy mindent végigviszel.

Ez a néhány perc segít, hogy fejben is rendszerezd a teendőket, és összeszedetten vágj bele a napba!

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!