Van egy csomag leveles tésztád? Akkor ezeket a recepteket is el tudod készíteni

Írta: ,

Az év végi rohanásban jól jön, ha van néhány recept a tarsolyodban, amivel pillanatok alatt gyors vacsorát vagy vendégváró édességet dobhatsz össze. Ha van otthon egy csomag leveles tésztád, akkor szinte biztos, hogy nem maradtok majd éhen.

Sonkás-gombás batyuk Kép forrása: eatwell101.com

1/5 Sonkás-gombás batyuk

Egy serpenyőben kevés olajon piríts meg kockákra vágott sonkát, majd adj hozzá szeletelt csiperkegombát.

Sózd, borsozd, majd ha a gomba is megpárolódott, öntsd fel tejszínnel, és főzz sűrű krémet belőle.

A leveles tésztát terítsd ki, vágd tetszőleges méretű négyzetekre, majd mindegyik közepébe halmozz a sonkás-gombás krémből, és hajtsd fel a széleiket.

Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd ropogósra és aranybarnára a kis batyukat.

Pudingos-málnás puffancsok Kép forrása: lovelylittlekitchen.com

2/5 Pudingos-málnás puffancsok

A leveles tésztát vágd kisebb négyzetekre, és mindegyik négyzettel bélelj ki egy-egy muffin formát.

Tedd a formákat a sütőbe, és süsd a tésztát addig, amíg éppen elkezd pirulni.

Közben pudingporból készíts el egy adag vaníliás vagy citromos pudingot, és amikor elkezd hűlni, óvatosan forgasd bele egy felvert tojás fehérjét és egy evőkanál vajat.

A krémmel töltsd meg a formákat, és tedd vissza őket még 10 percre a sütőbe. Tálalás előtt mindegyik forma tetejére helyezz egy-egy málnát, vagy más bogyós gyümölcsöt.

Monte Cristo lasagne Kép forrása: climbinggriermountain.com

3/5 Monte Cristo lasagne

Ez az ismerős lasagne egy egyszerűbb, tejszínes változata.

Rétegezz a tepsibe leveles tésztát, tejszínnel elkevert reszelt sajtot és sonkát, ebben a sorrendben haladva.

Az első réteg tészta lefektetése előtt ne felejtsd el kivajazni a tepsit, az utolsó réteg tésztát pedig vékonyan kend meg egy felvert tojássárgájával, majd süsd készre az illatos, krémes rakottat.

Villámgyors pizza Kép forrása: mycraftilyeverafter.com

4/5 Villámgyors pizza

A leveles tészta tökéletes választás akkor is, ha csak valami gyors ropogtatni valót szeretnél az esti film mellé, vagy a vendégeidet kínálnád valami sós csemegével a pohár bor mellé.

Vágj négyzetlapokat a tésztából, kend meg őket egy felvert tojás sárgájával, majd tegyél rájuk ízlés szerint feltétet, attól függően, hogy mihez van kedved, vagy mit találsz otthon.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot, néha egy adag aszalt paradicsom és egy kevés olívaolaj is tökéletesen megteszi, de persze szabadjára is engedheted a fantáziádat.

Ricottás-citromos sütemény Kép forrása: motherthyme.com

5/5 Ricottás-citromos sütemény

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsd ki a leveles tésztát, majd egy éles késsel a két hosszabbik oldala mentén haladva, egymástól körülbelül 2 cm távolságra metszd be a széleket, nagyjából 3-4 centiméter mélyen.

Egy közepes tálban keverj el másfél csésze ricottát, 1/3 csésze cukrot, egy teáskanál vaníliakivonatot, valamint egy citrom reszelt héját és levét. Simítsd a túrót a tészta közepére, majd a bevágott széleket egymáson keresztezve hajtogasd át a süteményen, hogy átöleljék a krémet. Kend meg a sütemény tetejét egy felvert tojás sárgájával, majd 25 perc alatt süsd aranybarnára. Tálalás előtt egy tálban keverj el fél csésze porcukrot és néhány csepp citromlevet, majd apránként adj annyi citromlevet hozzá, hogy krémes és csillogó legyen. Ezzel locsold meg a süti tetejét.