Paradicsomos-padlizsános spagetti torta

Írta: ,

Mutatós és finom tésztás étel padlizsánbarátoknak. Tudtad, hogy nem kell feltétlenül meghámozni a padlizsánt? Gyönyörű lila héja megakadályozza ugyanis, hogy túl sok olajat szívjon magába sütés közben. Ha mégsem fogyasztod el a héját, akkor sütés után is lehúzhatod. Az sem igaz, hogy feltétlenül be kell sózni ezt a zöldséget felhasználás előtt, mert keserű lesz. 

Hozzávalók:

  • 35 dkg durum spagetti
  • bors
  • 50 dkg friss padlizsán
  • olaj 
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg darált sovány sertéscomb
  • 5 dl paradicsomszósz
  • 10 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:

A durum spagettit szokás szerint enyhén sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük.

Egy ú.n. lyukas, bevonatos kuglófformát ecset segítségével olajjal vékonyan kikenünk.

A padlizsánokat megmossuk, végeiket levágjuk.

A padlizsánok középső részéből hosszában kb.4 mm-es szeleteket vágunk. Grill serpenyőben kevéske olajon a padlizsánszeletek mindkét oldalát megsütjük. A megsütött padlizsánszeletekkel csinosan kibéleljük a kuglófformát. Annyi padlizsánt süssünk, amennyi a béleléshez szükséges. 

A grillserpenyőben a darált húst morzsásra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A maradék padlizsánt felkockázzuk, és a húshoz adjuk. Bazsalikommal és oregánóval ízesítjük. Amikor a padlizsán is szépen megsült, felöntjük fél liter paradicsomszósszal a húsos ragut.

Összeforraljuk, majd összekeverjük a leszűrt spagettivel.

A szószos-ragus tésztát óvatosan a grillezett padlizsánszeletekkel bélelt formába öntjük.

A mozzarella sajtot apró kockákra vágjuk, és a tésztába nyomkodjuk. Remekül beleolvad majd a spagettibe.

180 fokon kb.20-25 percig sütjük ezt a fenséges paradicsomos-padlizsános spagetti tortát.

Ha megsült, legalább félórácskát pihentessük, mert nagy kár lenne, ha tálaláskor darabjaira hullana ez a fantasztikus étel. Szóval legyünk türelmesek, és ez vonatkozik a család minden éhes tagjára.

Ha eltelt a félóra, óvatosan tányérra borítjuk a paradicsomos-padlizsános spagetti tortát. Bazsalikomlevelekkel díszítjük és nagy szeletekre vágva kínáljuk.