Paprikás csirke spagettivel

Írta: ,

Ki ne ismerné ezt a hagyományos magyar ételt? A paprikás csirke vagy más néven a csirkepaprikás igazi magyar nemzeti étek. Semmiképpen sem keverhető össze a csirkepörkölttel. Utóbbi tejföl nélkül készül.

A paprikás csirke a reformkor szülötte. Egy 1830-ban íródott szakácskönyvben találkozhatunk először a „Paprikás Tsirke” receptjével.  

Természetesen minden családnak megvan a maga tuti paprikás csirke receptje. Én így készítem. Kevés zsiradékkal, és durum tésztával körítve.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 6 csirke felsőcomb
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 közepes TV paprika
  • bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál édesnemes pirospaprika
  • ételízesítő
  • 2 dl sovány tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy bevonatos serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a hagymát. A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, deciliternyi vízzel felöntjük. Ez azért kell, hogy ne égjen meg a paprika.

Visszatesszük a tűzre. Ha felforrt, hozzátesszük a húst. 10 perc múlva a paprikát és a paradicsomot apróra vágva a húshoz adjuk.

Ízlés szerint sózzuk, 1-2 tekerésnyi borssal ízesítjük a készülő ételt. Ételízesítőt is teszünk bele.

Ha kell, az elpárolgott levet megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával pótoljuk. Ne adjunk túl sok vizet hozzá, a csirkehús inkább saját levében pörkölődjön. Így a képződő értékes pörkanyagok a készülő paprikás csirke ízét gazdagítják.

A tejfölbe evőkanálnyi lisztet keverünk, és ha a hús már majdnem puha, besűrítjük vele a paprikás csirkét.

Al dentére főzött durum spagettivel tálaljuk. Egy kis tejföllel, paprika karikákkal és paradicsom cikkelyekkel még gazdagíthatjuk az ételt.