Ha ezt elolvasod, te leszel az, aki tökéletes olasz pizzát tud sütni!

Írta: ,

Már évek óta gondolkozom azon, hogy Magyarországon miért nem lehet igazi pizzát enni. Rendelek, semmi. Étterembe megyek, semmi. Nagymamám elhatározta, hogy na, majd ő… igazi mamimentalitással rakta a többcenti vastag tésztára a fél kiló párizsit és a mindenmást, de lássuk be, ebben semmi olasz nincs! Szenvedéseimnek végül egy léböjtkúra vetett véget. Az ilyen kúrákon ugyanis egyetlen lehetséges téma van: az evés. Ráadásul két gasztromániás lánnyal kerültem össze, így tényleg nem volt sok esély más témára. Na, és az egyikük volt az, aki elárulta a TITKOT, amit most Neked is tovább adok, hogy lenyűgözhesd a környezetedet! Az igazi olasz pizza receptje következik!

A tészta

1/6 A tészta

A pizzához elvileg 00-ás lisztet használnak, viszont nálunk ez csak webshopon keresztül rendelhető, boltban nem tudod beszerezni (fogalmam sincs, miért nem árulnak). Szóval ehelyett most réteslisztet ajánlok neked, de ne aggódj, a végeredmény így is tökéletes lesz!

Hozzávalók (2 személyre, de akkor számíts a kajakómára):

  • 250g búzarétesliszt
  • 1/2 tk. tengeri só
  • fél zacskó szárított élesztő (7g-os fele)
  • 1/2 ek. cukor
  • 1 tk. olívaolaj
  • Fél pohár (kb 2 dl) langyos víz
Gyúrásra fel!

2/6 Gyúrásra fel!

Keverd össze a sót a liszttel egy nagy tálban.

Ezután egy kis edényben, pohárban keverd össze a cukrot, élesztőt, olívaolajat és a langyos vizet, majd várj pár percet, hogy felfusson az élesztő.

Ha kész, öntsd bele az így kapott, kissé buborékos masszát egy lisztbe vájt mélyedésbe, majd apránként dolgozd össze az egészet homogén tésztává.

Akkor jó, ha már nem ragad a kezedhez (ezt elősegítendő egy kis finomlisztet is tehetsz még hozzá).

Rakd egy tálba, takard le konyharuhával, és várj egy órát, amíg a buci a kétszeresére dagad.

Érdekességek

3/6 Érdekességek

Amíg kel a tészta, mesélek pár érdekességet. Általában a különböző pizzafajták elnevezése utal a feltétre, kivéve a Margheritánál. 1899-ben Olaszország királynéja Nápolyba látogatott, és egy híres pizzakészítő, Raffaele Esposito, háromféle pizzát sütött neki.

A királynő ezek közül választotta ki a kedvencét, amit azóta Pizza Margheritának hívnak, és amelynél a paradicsom pirosa, a mozzarella fehére és a bazsalikom zöldje az olasz trikolort szimbolizálja.

Az olasz pizzával kapcsolatos második fontos érdekesség, hogy otthon elég nehéz úgy elkészíteni, hogy az alja ropogós, a közepe puha legyen, közben a szósz pedig megfelelő állagú maradjon a pizza tetején.

Ehhez ugyanis nagyon gyorsan, nagyon magas hőfokon kell sütni, amit otthoni körülmények között nem lehet előállítani (de mindjárt megtudod, hogyan cselezzük ezt ki). Ezért van az is, hogy eretnekség a pizzát később utánmelegíteni, mert ha nem friss, a rétegek összeolvadnak és szivacsos lesz az egész.

Szósz és feltét

4/6 Szósz és feltét

Lassan ideje elkészítened a feltéteket is! A tökéletes szószhoz nem kell se pizzakrém, se ketchup, se paradicsompüré és egyéb pótlék!

Helyette vágj össze két-három nagyobb darab paradicsomot, tegyél hozzá egy felvágott fokhagymát, tengeri sót, kis olívaolajat, borsot és 6-8 levél friss bazsalikomot (a szósz akkor lesz igazán isteni, ha valódi bazsalikomot és paradicsomot használsz), majd az egészet turmixold össze. Isteni lesz az illata!

Ha ezzel megvagy, reszelj le egy kisebb darab trappista sajtot és füstölt sajtot (a minőség itt kulcsfontosságú!). Vegyél egy kis darab márványsajtot is, és tépj le még kb. 6 levél bazsalikomot, plusz vágj fel egy jó adag olívabogyót vagy kapribogyót! (Persze az általad választott feltétek is jöhetnek, mert én most csak a saját kedvenceimet sorolom.)

Összeállítás, sütés

5/6 Összeállítás, sütés

Ígértem, hogy megoldjuk a sütőkérdést is: a sütés előtt fél órával már legyen extra forró odabent, a legmagasabb hőfokon. A sütő aljába tehetsz alufóliát is, plusz hagyd benne a gáztepsit is, amire majd a pizzát teszed, hogy az is jól felforrósodjon. 

A megkelt tésztát gyúrd össze ismét kis bucira. Szedd ki óvatosan a forró gáztepsit, tegyél bele sütőpapírt, ezt pedig hintsd meg egy kis búzadarával, hogy jó ropogós legyen a tészta alja (ez az egyik legjobb trükk!). Ezután nyújtsd ki a tésztát jó vékonyra, majd helyezd a gáztepsire, és az öklöddel vékonyítsd tovább, húzkodd széjjelebb. Ha megvagy, jöhet rá a szósz, majd szórd meg a pizzádat sajtokkal, csipkedj le a márványsajtból, és dobáld rá a bogyókat is!

Látod? Szinte kész! Mehet is a sütőbe! Nagyjából 10 perc után kukkants rá, de akkor jó igazán, ha megpirult a sajt, és szép piros-barna a tészta alja (nyúlj alá egy fakanállal, úgy ellenőrizd). És ami extra fontos: egyétek meg az egészet, amíg friss és meleg, lehetőleg egy olyan asztalnál, ahonnan kényelmes és elérhető távolságra van az ágy!

Jó étvágyat!

 

A mi pizzáink

6/6 A mi pizzáink

Ja, és ezt a szuper receptet persze már mi is bejárattuk!

Fent az én verziómat, alul Viviét csodálhatod meg – ha követed a leírtakat, pont ilyen lesz a tiéd is!