Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa

Marity Mira
Írta: ,

A farsang időszaka a vigalomról, a téltemetésről, a maskarás mulatozásról és a jó hangulatú közös evészetekről szól. Ideje meglepni a szeretteidet, barátaidat vagy munkatársaidat egy adag foszlós, illatos, ízletes fánkkal! Mert a fánk – legyen kerek, hosszúkás, lyukas vagy töltött – ellenállhatatlan csemegéje az utolsó téli hónapnak.

Csörögefánk vagy forgácsfánk

A magyar farsang legnépszerűbb süteménye a csörögefánk, rusztikusabb nevén forgácsfánk. Listánk elejére került, mert a legegyszerűbb elkészíteni, mivel a tésztáját nem szükséges dagasztani vagy keleszteni.

Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsaHozzávalók:

• 25 dkg liszt,
• 2 tojás,
• 1 mokkáskanál sütőpor
• késhegynyi szódabikarbóna,
• 5-5 dkg cukor és vaníliás cukor,
• 10 dkg margarin,
• 2 evőkanál tejföl,
• csipetnyi só,
• étolaj a sütéshez.

A száraz összetevőket egy nagy tálban elkeverjük, a margarint belemorzsoljuk. A tejfölt és a tojást is hozzágyúrjuk, és fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb rombuszokat vágunk belőle késsel vagy derelyevágóval, és a formák közepét megszeljük. A lyukon átfűzzük az egyik csücskét, ezzel olyan lesz, mintha egy masnit kapnánk. Bőséges és közepesen forró olajban kisütjük. Kihűlve sima vagy fahéjas porcukorral hintjük meg, tálaláskor pedig mártogatnivaló barack- vagy eperlekvárt szervírozunk hozzá.