A legegyszerűbb fánk, élesztő nélkül

Írta: ,

Mindjárt itt a farsang, ami egyértelműen a FÁNKSÜTÉS időszaka (na jó, a tél elűzése és a beöltözés mellett). :) Ha te is megpróbálkoznál ennek a mennyei édességnek az elkészítésével, ne hagyd, hogy a gyakran bonyolult és pepecselős leírások elrettentsenek – most hoztunk neked egy nagyon könnyű, élesztő nélküli receptet, amivel pillanatok alatt tökéletes lekváros-porcukros csodát varázsolhatsz az asztalra. 

Előre szólunk, ez nem egy reformkaja, tehát nem diétás, nem vércukorszint-barát – cserébe istenien finom, és egész biztos, hogy minden egyes hozzávalója ott lapul a szekrényedben. További előnye, hogy villámgyorsan elkészül, hihetetlenül egyszerű, és még méricskélned sem kell hozzá. Bizony, ez a forgácsfánk!

Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • Finomliszt
  • Olaj

Tálaláshoz:

  • Porcukor
  • Fahéj
  • Sárgabarackdzsem

Elkészítés:

A tojás sárgákat enyhén habosítsd fel (tökéletes hozzá egy villa is, nem kell elővenned a gépedet), majd add hozzá a kristálycukrot, és alaposan keverd össze. Már mehet is bele a tejföl! Ha a hozzávalók krémes állagúra váltottak, jöhet a liszt. Láthatod, nem írtunk pontos mennyiséget, hiszen sok függ a tojások méretétől. Az eredeti recept alapján annyi lisztet kell hozzáadnod a tésztához, amennyit az felvesz. Ez M-es, L-es tojás esetében legalább 3-4 evőkanál lesz, ennyit bátran beletehetsz már az elején. Ha esetleg túl sokat tettél hozzá, akkor kevés tejföllel lágyíthatsz rajta, míg ha keveset, pótold egészen addig, amíg egy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát nem kapsz. Ezután kicsit tedd félre pihenni a hűtőbe!

20-25 perc elteltével kilisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagra, majd 4 ujjnyi széles és kb. dupla ilyen hosszú csíkokra vágd fel. A téglalapokat hosszukban, három helyen szaggasd be: ha van derelyeszaggatód, azzal lesz az igazi.

Forrósítsd fel az olajat, és engedd bele a fánkokat úgy, hogy egy kicsit csavarsz rajtuk. Minél furcsábbak, göcsörtösebbek, annál finomabbak! Miután a fánkok aranybarnára sültek, csepegtesd le róluk az olajat, és szórd meg őket fahéjjal ízesített porcukorral. Végül egy jó adag sárgabarackdzsemet kínálj melléjük mártogatósként!