3 ízletes, karcsúsító tésztarecept - 20 perc alatt elkészül

Írta: ,

Bár a tésztát nem tipikusan a diétás élelmiszerek között tartják számon, a megfelelő minőséget mértékkel fogyasztva akkor is beillesztheted az étrendedbe, ha fogyni szeretnél. Ehhez adunk ötletet a cikkben szereplő receptjeinkkel.

Hogy válaszd ki a tésztát? Kép forrása: halfbakedharvest.com

1/4 Hogy válaszd ki a tésztát?

A hagyományos, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó finomlisztből készült tészta helyett válassz inkább mindig valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készült változatot, mely lassan felszívódó, jó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal jobban eltelít, így később fogsz megéhezni utána, és kisebb adag is elég belőle.

Érdemes mindig elolvasni az adott tészta összetevőit, hiszen attól még, hogy a megszokottól eltérő a színe, nem biztos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült (lehet, hogy csak színezék van benne), ugyanakkor a teljes kiőrlésű tészta nyersen minden esetben barna, sötét színű.

Kifőzve már kevésbé markáns a különbség, halványodik a tészta színe, és az íze sem különbözik sokban, pláne, ha valamilyen finom szósszal tálalod. A beszerzése sem bonyolult, nem kell feltétlen bioboltba menned, hiszen már a legtöbb élelmiszerüzletben és szupermarketben is kaphatsz teljes kiőrlésű tésztát, és általában az ára sem vészes.

Tonhalas-olívás farfalle Kép forrása: simplyrecipes.com

2/4 Tonhalas-olívás farfalle

A masni alakú tészta nagyon guszta önmagában is, ezzel a tonhalas öntettel pedig teljes értékű táplálékot képez, mely a szénhidrátok mellett értékes fehérjét és zsírokat is tartalmaz.

Hozzávalók (két főre): fél csomag teljes kiőrlésű farfalle tészta, víz, egy konzerv tonhal, kb.

15 szem olivabogyó, 3 gerezd fokhagyma, egy evőkanál olivaolaj, fél citrom leve, só, bors.

Recept: Tedd fel a vizet, majd a szokásos módon főzd ki a tésztát. Közben közepes serpenyőben melegítsd fel az olivaolajat, majd tedd rá a préselt fokhagymát, süsd néhány percig, és a lecsöpögtetett tonhalat is add hozzá. Forgasd át, ízesítsd a fűszerekkel, végül pedig az olivabogyókat is keverd hozzá, alacsony lángon süsd még pár percig, majd vedd le a tűzről, és keverd el benne a frissen facsart citrom levét is. Keverd össze a tésztával, és már tálalhatod is.

Paradicsomos-padlizsános-mozarellás fusilli Kép forrása: fotogrammidizucchero.com

3/4 Paradicsomos-padlizsános-mozarellás fusilli

A csavart tészta is remek választás szószokhoz, mártásokhoz, a paradicsom és padlizsán pedig egészséges, alacsony kalóriatartalmú zöldségek, a trappistához képest egyébként is alacsonyabb zsírtartalmú mozzarellának pedig létezik light változata is.

Hozzávalók (két főre): fél csomag fusilli tészta, egy padlizsán, fél liter paradicsomlé, egy fej vöröshagyma, egy evőkanál olivaolaj, 10 dkg mozzarella, só, bors, bazsalikom.

Recept:

Egy nagyobb lábosban melegítsd fel az olajat, majd tedd rá az apróra vágott vöröshagymát. Közben kockázd fel a padlizsánt, és ha már üveges a hagyma, keverd hozzá. Pirítsd őket együtt pár percig, ízesítsd a fűszerekkel, majd öntsd fel az egészet a paradicsomlével, és amikor már majdnem felforr, vedd lejjebb a lángot, és öntsd hozzá a tésztát is. Ha kevésnek találod a paradicsomlevet, némi vizet is önthetsz hozzá, majd lassú tűzön, fedő alatt főzd puhára (kb 15 percig). Tálaláskor morzsold a tésztára a mozzarellát és a bazsalikomot.

Bébispenótos-ricottás spagetti Kép forrása: budgetbytes.com

4/4 Bébispenótos-ricottás spagetti

A spagetti nem csak a bolognai szószhoz remek választás, diétádhoz is kiváló a teljes kiőrlésű változata, pláne olyan kalóriaszegény feltéttel bolondítva, mint a bébispenót vagy a ricotta.

Hozzávalók (két főre): fél csomag spagetti,  víz, 100 g bébispenót, 200 g ricotta, 2 gerezd fokhagyma, egy evőkanál kókuszolaj, só, bors



Recept:

Tedd fel a tésztát főni a szokásos módon, majd serpenyőben olvaszd meg a kókuszolajat, majd tedd ár a préselt fokhagymát, és pirítsd meg. Ha ez megvan, a megtisztított, lecsepegtetett bébispenót leveleket is add hozzá, önts hozzá egy fél pohár vizet, és fedő alatt lassú tűzön fonnyaszd meg. Ezután forgasd bele a ricottát is, keverd össze, sós, borsozd ízlésed szerint, és ha kifőtt a tészta, keverd össze vele, és kész is van.