Vizeletünk színe árulkodik egészségi állapotunkról

Fischer Anna
Írta: ,
Vizeletünk színe árulkodik egészségi állapotunkról
A népi gyógyászatban és már az orvostudomány hőskorában is nagy figyelmet szentelek annak, hogy a diagnózis felállításakor megfigyeljék a betegek vizeletének színét és abból következtessenek a betegségek okaira, az egyén egészségi állapotára. Néhány árulkodó jellel nem árthat, ha mi is tisztában vagyunk, hiszen ezek még a betegségek kialakulásakor figyelmeztethetnek a közelgő veszélyre.
Halványsárga
Az egészséges vizelet színe a halványsárga, amely a reggeli első alkalommal azonban általában sötétebb színű. A szín szoros összefüggésben van a napközben bevitt folyadék mennyiségével, így a megnövelt mennyiségű vízfogyasztás egyre világosabb, sok esetben akár színtelen vizeletet is eredményezhet, ami szintén teljesen egészségesnek számít.
Ez a két szín az, ami a többihez képest referenciának számít, vagyis mindig ebből kell kiindulni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy történt-e változás a színben, és egyben egészségügyi állapotunkban is.
Sárga
Az előbbiekből következően, ha a vizeletünk a reggeli első alkalmat leszámítva is kifejezetten élénkebb sárga színű, akkor az a szervezetünkben a szükségesnél kevesebb folyadékra figyelmeztet bennünket. Ilyen esetben egyszerűen csak fokozzuk a vízivást, és vizeletünk már a következő „vizsgálatánál” természetes színre vált.
A nyári melegben, az izzadás következtében is tapasztalható az élénkebb sárga vizelet, ekkor is a folyadékbevitel fokozásával tudjuk megoldani a helyzetet, hiszen ilyenkor az izzadás miatt a szokásosnál több vizet veszítünk.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?