Milyen színű? Ezt árulja el a vizeleted az általános egészségedről

Sándor Alexandra
Írta: ,
Milyen színű? Ezt árulja el a vizeleted az általános egészségedről

Fogadjunk, többnyire eszedbe sem jut hátranézni a mellékhelyiségben – pedig a szervezetedből távozó folyadék árnyalata rengetegféle egészségügyi problémát leleplezhet. Összegyűjtöttük, melyik szín mire utalhat, illetve mikor javasolt orvoshoz menned.

Lilás vagy zöldes? Kép forrása: Wikipédia

Ha még sosem volt ilyen problémád, felmerülhet benned a kérdés, hogy ugyan mitől lehet lila vagy zöld a vizelet.

Nos, az első árnyalat egy ritka genetikai betegség, az úgynevezett porifíria tünete, melynek során a szervezet túl sok lila festékanyagot, porifirint termel, és így távozik a felesleg.

Ebben az esetben sajnos idegrendszeri és mentális problémák is felléphetnek – III. György brit király például porifíriában szenvedett.

Ami pedig a „zöldséget” illeti: bizonyos baktériumok tudnak efféle pigmenteket termelni.

A hosszú nevű Pseudomonas aeruginosa baci például hólyaggyulladást szokott kiváltani, ha előrekerül a székletből a helytelen törlési szokások révén. Persze, mindkét árnyalat megjelenése orvosi segítséget igényel.

Élénksárga?

Ha a vizeleted hirtelen „nagyon” sárgává változott, ne ijedj meg: valószínűleg étrend-kiegészítő útján bevitt vitaminok számlájára írható a dolog.

Természetes forrásokból – például zöldségekből és gyümölcsökből – ugyanis nem tudsz annyit magadhoz venni, ami indokolná az elszíneződést.

Nagy dózisú B- és C-vitamin bevitel esetén azonban a bélrendszer helyett rögtön a véráramba kerülnek az egyébként létfontosságú vegyületek, ahonnan a vese máris kiszűri a plusz mennyiséget.

Tárolásról sajnos szó sem lehet, hiszen vízben oldódó vitaminokról beszélünk, amelyekből a rövid időn belül hasznosítható adagon felül az összes többinek távoznia kell, mert így alkotott meg minket a természet.

A kiürülő vitaminok tehát élénksárgára színezhetik a vizeleted, intve arra, hogy érdemes lenne kevesebb tablettával élned.