Milyen színű? Ezt árulja el a vizeleted az egészségedről

Sándor Alexandra
Írta: ,
Milyen színű? Ezt árulja el a vizeleted az egészségedről

Fogadjunk, többnyire eszedbe sem jut hátranézni a mellékhelyiségben – pedig a szervezetedből távozó folyadék árnyalata rengetegféle egészségügyi problémát leleplezhet. Összegyűjtöttük, melyik szín mire utalhat, illetve mikor javasolt orvoshoz menned.

Halványsárga?

A hasznos anyagok kiválogatása után már csak salakanyagok maradnak a távozásra ítélt folyadékmennyiségben. Ezek többnyire sókat, hormonokat és ásványi anyagokat jelentenek.

Az egészséges vizelet nagyjából 96%-a víz, a többit pedig az említettek teszik ki.

A „tökéletesnek” mondható produktum halványsárga árnyalata az urokróm nevű festékanyagból származik. A sárga pigment a zöld színű epefolyadék lebontásának mellékterméke.


Még több érdekesség: Fontos tények és óriási tévhitek a vizeletről


Noha a zsírok hasznosítását segítő epe többsége a széklettel távozik, körülbelül tizedét a vese szűri ki, ahol urokrómmá válik, s végül megmutatja, milyen arányban található a vizeletben salakanyag és víz.

Élénksárga?

Ha a vizeleted hirtelen „nagyon” sárgává változott, ne ijedj meg: valószínűleg étrend-kiegészítő útján bevitt vitaminok számlájára írható a dolog.

Természetes forrásokból – például zöldségekből és gyümölcsökből – ugyanis nem tudsz annyit magadhoz venni, ami indokolná az elszíneződést.

Nagy dózisú B- és C-vitamin bevitel esetén azonban a bélrendszer helyett rögtön a véráramba kerülnek az egyébként létfontosságú vegyületek, ahonnan a vese máris kiszűri a plusz mennyiséget.

Tárolásról sajnos szó sem lehet, hiszen vízben oldódó vitaminokról beszélünk, amelyekből a rövid időn belül hasznosítható adagon felül az összes többinek távoznia kell, mert így alkotott meg minket a természet.

A kiürülő vitaminok tehát élénksárgára színezhetik a vizeleted, intve arra, hogy érdemes lenne kevesebb tablettával élned.

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell