A vitaminhiány 5 apró jele, amit sosem kéne félvállról venned

Zabolai Margit
Írta: ,

A vitaminhiányt házilag nem lehet megállapítani, arra természetesen csak a laborlelet képes, de vannak jelek, amelyek árulkodhatnak arról, hogy talán ideje a biztonság kedvéért egy vérképet csináltatnod. Figyelj oda rájuk!

Amikor a szervezeted nem jut elég vashoz, akkor a körmeid törékennyé, gyengévé válhatnak, ráadásul elveszítik egészséges, rózsás színűket.

Ha gyakran vagy fáradt és levert, esetleg belső szemhéjad is világosabbnak tűnik a szokásosnál – ezt könnyedén megnézheted, ha a tükör előtt, két ujjaddal óvatosan fölfelé húzod egy kicsit – akkor szintén okkal gyanakszol a vashiányra, ami nagyobb veszélyt jelent a nőkre, különösen, ha erős a menstruációs vérzésük, vagy nem esznek húst.

A még menopauza előtt álló (azaz menstruáló) nőknek átlagosan napi 18 mg, a menopauza után lévő nőknek és a férfiaknak átlagosan napi 8 mg vasra van szükségük.

A magas vérnyomás sokféle gondot okoz, de azért az sem jó, ha valakinek állandóan és kórosan alacsony a vérnyomása.

A vízben oldódó B12-vitamin hiánya például okozhatja az alacsony vérnyomást, mert a szervezet neuronrendszere így nem képes egészséges egyensúlyt fenntartani.

A gyakori vizelési inger, az izomfájdalom és a gyors kimerülés szintén jelezhetik azt, hogy nem jut a szervezetedbe elegendő B12-vitamin, amiből egy átlagos felnőttnek napi 2,4 mikrogrammot kellene fogyasztania.