A vitaminhiány 5 apró jele, amit sosem lenne szabad félvállról venned

Zabolai Margit
Írta: ,
A vitaminhiány 5 apró jele, amit sosem lenne szabad félvállról venned

Kép forrása: unsplash

A vitaminhiányt házilag nem lehet megállapítani, arra természetesen csak a laborlelet képes, de vannak jelek, amelyek árulkodhatnak arról, hogy talán ideje a biztonság kedvéért egy vérképet csináltatnod. Figyelj oda rájuk!

Persze, a vaksötétben csak Superman lát, de azért a legtöbben szürkületben vagy félhomályban már elboldogulunk. Ha azt veszed észre, hogy ilyenkor is egyre bizonytalanabb vagy, egyre rosszabbul veszed ki a formákat és nem érzékeled az árnyalatok közötti különbségeket, akkor lehet, hogy az A-vitamin hiányából származó szürkületi vakságod (közismertebb nevén farkasvakság) van.

Az A-vitaminnak csak nagyjából a harmada az, amit kész vitaminként veszünk fel, a többit egy úgynevezett elővitaminból, a karotinból állítja elő a szervezet, így a túladagolása szinte lehetetlen, hiszen ha elegendő van belőle, akkor csak nem alakít át a tested több karotint.

Az A-vitamin hiánya viszont már annál könnyebben előfordulhat, főleg idősek körében, így nem biztos, hogy érdemes ráfogni a látásromlásra, hogy „ez már a korral jár!”, hiszen bár az idő mindenkin nyomot hagy, azért a vitaminpótlás sokszor még évekig segíthet a helyzeten.

Bár nem kimondottan gyakori, de előfordulhat, hogy a B6-vitamin hiánya különféle bőrpanaszokat, például kiszáradást okoz.

Az száj szegletében lévő érzékeny bőr így például könnyedén kirepedezhet, érzékennyé válhat, ami nem csak kellemetlen, de a fertőzésekre is fogékonyabbá tesz.

B6-vitaminból 50 éves korig egy felnőtt embernek átlagosan 1,3 milligrammra, 50 év felett a nőknek 1,5, a férfiaknak pedig 1,7 milligrammra van szüksége.