A vírus elpusztul a főzés során? És még 4 kérdés, amire érdemes tudnod a választ

Szirák Viki
Írta: ,

Valószínűleg neked is van jó néhány kérdésed a koronavírussal kapcsolatban, amire nem igazán tudod a választ, pláne az élelmiszerek terén. Mi most utánajártunk a leggyakoribbaknak, és mutatjuk, milyen válaszokra bukkantunk!

Egyelőre még nincs konkrét kutatás arra vonatkozólag, hogy mi az a hőmérséklet, amin a koronavírus nem képes életben maradni, azonban szakértők szerint a főzés során nagy valószínűséggel elpusztul a vírus.

A SARS (ami a koronavírussal megegyező törzsbe tartozik) nem éli túl azt, ha legalább fél órán át 60°C-on főzöd, ezért a jelenlegi nézőpont szerint ugyanez igaz a koronavírusra is.

Most tényleg fontos, hogy minden ételt nagyon alaposan megfőzzünk, megsüssünk!

A rövid válasz az, hogy a családod, akikkel egy háztartásban élsz, igen, akikkel viszont nem, azoknak érdemes kétszer is meggondolniuk.

Most amúgy sem szabad találkozni a rokonokkal, barátokkal, és ha esetleg benned már lappang a vírus, a szemmel nem látható cseppek belekerülhetnek az ételbe.

Ugyanakkor ahogy fent is írtuk, a koronavírus a magas hőmérsékleten feltételezhetően elpusztul, és még arra sem volt példa, hogy valaki egy étteremből rendelt étel által kapta volna el a fertőzést.

Így inkább maga a csomagolás tisztasága a kérdéses; ha valakinek ételt viszel, lehetőleg alapos kézmosás után, a legóvatosabban tedd el!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba