Veszélyes baktériumforrások az otthonodban, amikre nem is gondolnál

Esztergály Lilla
Írta: ,

Azt gondolnád, azzal, hogy szellőztetsz, mosol, elvégzed a rutinszerű heti takarítást, higiénikus lesz a környezeted és kényelmesen hátradőlhetsz.Vannak azonban olyan tipikus baktérium-lelőhelyek a lakásban, amelyek álmodban sem jutnának eszedbe, egyik-másik talán éppen azért nem, mert pont a tisztasághoz kötődik. Nézd meg, mikre érdemes különös figyelmet fordítanod a takarítás során! Meg fogsz lepődni...

A látszat csal!

Minden nap használod azért, hogy ragyogjon a mosolyod, mi az? Az az eszköz, amit sosem jut eszünkbe fertőtleníteni, pedig igazán indokolt lenne. Mivel az ember szájában rengeteg bacilus megül, a fogkefe igazi baktériumtanya, különösen, ha vizesen hagyod használat után, ezzel szabad utat engedve elszaporodásuknak. Időnként öntsd le a fogkeféd sörtéit forró vízzel, ezzel természetes módon tudod fertőtleníteni. Szerencsés megoldás lehet, ha eleve külön pohárba teszed a fogkefédet, méghozzá állítva, így biztos nem fog más bacijaival érintkezni. És akkor már csak zárójelben kérdezzük meg: mikor is takarítottad ki utoljára a fogkefés poharadat...?

Talán szőrszálhasogatásnak tűnik, ha valaki lemossa a boltból hazahozott margarinos, tejfölös, tejes dobozt, mielőtt beteszi a hűtőbe. Egyáltalán nem felesleges ez az igazán kevés időt és fáradságot igénybe vevő mozzanat, ha belegondolunk, hogy mennyi koszos helyen fordult meg az a termék, ami végül az étkezőasztalunkra kerül.

A mosógépre is úgy tekintünk, mint a tisztaságért dolgozó gyöngyszemre. Folyamatos használata során azonban ez is koszolódik, ugyanúgy, mint bármi más, hiába kap minden alkalommal egy nagy adag meleg vizes, mosószeres tisztítást. A mosógép dobjában könnyedén megtelepedik a vízkő és abban a baktériumok, különösen, ha a víz kemény. Ez ellen hívd segítségül a filléres csodaszert, az ecetet: időnként önts bele egy litert a dobba, és indíts el egy gyors programot. A mosógép ajtajánál lévő gumiszigetelés is könnyen koszolódik, penészedik, ami szintén a kórokozók melegágya. Ne feledkezz meg a tisztán tartásáról! Mosás után pedig hagyd nyitva a gép ajtaját, hogy kellőképpen kiszáradjon a dob is és a gumi is. Ugyanitt megemlítjük a mosogató tisztán tartásának fontosságát is: ne csak az edényeket mosd el, hanem magát a mosogatót is suvickold ki rendszeresen, különben a mosogatás csak látszólagos tisztítás lesz.

Amivel a kezeid érintkeznek

Talán még sosem takarítottad le a lakásod apró részleteit, amik pedig napi rendszerességgel vannak kitéve a bacilusok támadásának. A kilincsek, a villanykapcsolók, a számítógép billentyűzete és a távirányítok méltatlanul háttérbe vannak szorítva, ha takarításról van szó, pedig legalább olyan indokolt ezekre is odafigyelni, mint a WC-deszkára.

Manapság talán a telefon az a tárgy, ami legtöbbet van a kezünk ügyében. Ezt nyomkodjuk a munkahelyünkön, a szabadidőnkben, utazáskor, gyakorlatilag bárhol és bármikor elővesszük és le is tesszük olyan helyekre, ahol további kórokozókat telepedhetnek meg rajta. Ezért amilyen gyakran csak tudod, tisztítsd le a mobilod akár egy kézfertőtlenítő kendő segítségével!