Vedd észre időben! Ezek a trombózis tünetei

Írta: ,

Keveset gondolunk arra, hogy a testünk akár rosszul is működhet – pedig a trombózis, bár vannak hajlamosító tünetek, gyakorlatilag bárkivel megeshet. Figyelj oda a tünetekre, és ha az alábbiakhoz hasonlót érzékelsz magadon, azonnal fordulj orvoshoz!

Mi az a trombózis? Kép forrása: ehow.com

1/5 Mi az a trombózis?

A trombózis egy igen veszélyes dolog: akkor alakul ki, ha vérrög képződik az ereidben, ami gátolja, hogy a vér tovább haladjon.

Általában a lábakban jelentkezik (annak is a felső részein), de az egész testben megjelenhet.

Bár a legtöbbször az idősebb korosztálynál fordul elő, extrémebb esetekben a fiatalabb korosztályt is érintheti – éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevedd, ha baj van, hiszen komolyabb esetben a trombózis halálos következményekkel is járhat!

Hajlamos vagy rá? Kép forrása: flickr.com

2/5 Hajlamos vagy rá?

Az idő kor mellett vannak egyéb faktorok is, amik hajlamosabbá tehetnek a trombózisra.

Ilyen például egy olyan sérülés, ami rongálta a vénáidat, vagy az, ha a családodban előfordult már mélyvénás trombózis.

Az sem segít, ha túlsúlyos vagy, ez ugyanis sokkal nagyobb nyomást helyez az ereidre, főleg azokra, amelyek a lábaidban találhatóak. A hasonlóan egészségtelen dohányzás, vagy a hosszú távú ülőmunka szintén veszélybe sodorhat, ahogy az is, ha magas hormontartalmú gyógyszereket szedsz.

Terhesen trombózis? Kép forrása: flickr, Steven Biseker

3/5 Terhesen trombózis?

Sajnos terhesség közben is megnövekedhet a trombózis kialakulásának esélye. Egyrészt azért, mert a hormonháztartásod teljesen megbolondul, a hormonszinted megemelkedik, másrészt pedig a vér lassabban folyik az ereidben, már ami az alsó végtagjaidat illeti.

Nem csak a bizonyos kilenc hónap alatt kell igazán odafigyelned – a szülés utáni első hat hétben is nagyobb az esély, hogy trombózis alakulhat ki az erekben. Ráadásul a terhesség alatti sok fekvés, sőt, a császármetszés is kifejezetten növeli a kockázatot.

Honnan tudod, hogy trombózisod van? Kép forrása: cuded.com

4/5 Honnan tudod, hogy trombózisod van?

A trombózis nem olyan dolog, ami azonnal feltűnik – pedig minél hamarabb észre veszed, annál nagyobb az esélye annak, hogy viszonylag könnyen megúszod. Kezdj el gyanakodni, ha ok nélkül megduzzad a bokád, a lábfejed, főleg, ha csak az egyik oldalon.

A vádlidból kisugárzó fájdalom sem jó jel, főleg akkor, ha szintén csak egyik oldalon érzékeled. A trombózis körüli bőr sokkal melegebbnek érződik, mint máshol, és a színe is elváltozik: vöröses vagy kékes lesz, mintha megütötted volna. Az is előfordul, hogy nem színessé válik, hanem egyszerűen elfehéredik.

Mit tehetsz? Kép forrása: cuded.com

5/5 Mit tehetsz?

Valószínűleg egyértelmű: ha ezeket a tüneteket érzékeled, azonnal menj orvoshoz – a vérrög ugyanis eljuthat a tüdődig, ahol tüdőembóliát okozhat, ez pedig akár halálos is lehet.

Az orvos felírhat olyan gyógyszereket, amelyek megakadályozzák, hogy vérrög alakuljon ki a szervezetedben – ha pedig már megtörtént a baj, segítenek kordában tartani a rögöket, hogy ne nőjenek tovább. Ha nagy a baj, akkor trombolitikus gyógyszereket kaphatsz, amely feloldja a vérrögöket. Fontos azonban időben felfigyelni az árulkodó jelekre ahhoz, hogy ne műtéti úton, hanem gyógyszeres kezeléssel meg lehessen oldani a problémát.