Vashiányod van? Ismerd fel időben a problémát a következő jelek segítségével

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Vashiányod van? Ismerd fel időben a problémát a következő jelek segítségével

Sajnos a vashiány gyakori probléma, ráadásul komoly panaszokat és betegségeket okozhat. Könnyen felütheti a fejét a nőknél, várandósoknál, vagy azoknál, akik szélsőséges diétát folytatnak, egyoldalúan táplálkoznak. De milyen tünetek árulkodnak a vashiányról?

Állandóan fáradt vagy Kép forrása: diana212m.blogspot.hu

Persze ez nem meglepő, amikor egy stresszes munkahelyen dolgozol, és a szabadidődet is folyton programokkal töltöd ki. Azonban az állandósuló fáradtságérzet hátterében a vashiány is állhat! Olyannyira, hogy gyakran ez a legáltalánosabb tünete.

A magyarázat egyszerű: ha nincs elég vas a szervezetedben, akkor zavar keletkezik az oxigén útjában, ez a létfontosságú molekula nem, vagy csak jóval kisebb mértékben tud eljutni a sejtekhez.

Szóval, ha az állandó fáradtságérzet mellett nagyon gyengének, kimerültnek érzed magadat, miközben nehezen tudsz koncentrálni, egyre többet vagy figyelmetlen és fáj a fejed, akkor nyugodtan gyanakodhatsz vashiányra.

Sápadt a bőröd Kép forrása: omghow.com

Ezt a tünetet már kevésbé könnyű felismerni, hiszen télen alapból világosabb a bőröd. Ráadásul ha a sápadtságot szoláriummal, barnító krémekkel feded el, akkor azért nem veszed észre a tüneteket, ha pedig egyáltalán nem foglalkozol a barnasággal, könnyen ráfoghatod a napsugárzás hiányára a fakó bőrszínt.

Pedig a sápadtság szintén jelentős és árulkodó tünet: a vérben található hemoglobin felelős a bőr rózsás, pirosas bőrpírért, márpedig a felépítéséhez létfontosságú a vas. Szerencsére, ha a bőrödön nem is, az ínyeden és az ajkaidon észreveheted a fakóságot. Mindenképpen gondolj vashiányra, ha az ajkaid, szájzugaid gyakran berepedeznek!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba