Vashiányos vagy? Ismerd fel időben a problémát

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Vashiányos vagy? Ismerd fel időben a problémát

Sajnos a vashiány gyakori probléma, ráadásul komoly panaszokat és betegségeket okozhat. Könnyen felütheti a fejét a nőknél, várandósoknál, vagy azoknál, akik szélsőséges diétát folytatnak, egyoldalúan táplálkoznak. De milyen tünetek árulkodnak a vashiányról?

Állandóan fáradt vagy Kép forrása: diana212m.blogspot.hu

Persze ez nem meglepő, amikor egy stresszes munkahelyen dolgozol, és a szabadidődet is folyton programokkal töltöd ki. Azonban az állandósuló fáradtságérzet hátterében a vashiány is állhat! Olyannyira, hogy gyakran ez a legáltalánosabb tünete.

A magyarázat egyszerű: ha nincs elég vas a szervezetedben, akkor zavar keletkezik az oxigén útjában, ez a létfontosságú molekula nem, vagy csak jóval kisebb mértékben tud eljutni a sejtekhez.

Szóval, ha az állandó fáradtságérzet mellett nagyon gyengének, kimerültnek érzed magadat, miközben nehezen tudsz koncentrálni, egyre többet vagy figyelmetlen és fáj a fejed, akkor nyugodtan gyanakodhatsz vashiányra.

Gyorsan kifulladsz Kép forrása: lolobu.com

Persze nem kell rögtön vashiányra gondolnod akkor, ha pillanatok alatt kifulladsz, a probléma hátterében állhat asztma, allergia, túlsúly, és nemes egyszerűséggel az is, hogy nem olyan az állóképességed, mint hitted.

Azonban, ha irreálisan korán kezdesz légszomjjal küzdeni, akkor lehet, hogy vashiányos vagy.

Ez megint csak a vér és az oxigén kapcsolatára vezethető vissza: ha a tüdődből nem annyi oxigén jut tovább, amennyinek kellene, tehát a szerveid hiányt szenvednek a lényeges utánpótlásból, akkor máris jön a kifulladás, és a kapkodás.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?