Várandósságra gyanakszol? Ezek az első teendőid

Írta: ,

A családtervezés egy nagyon izgalmas és különleges része az életnek. Ha ti is belemélyedtetek a babaprojektbe, akkor valószínűleg minden hónap aggodalommal vegyes lelkesedéssel telik – de milyen teendőid vannak, ha várandósságra gyanakszol?

Mikortól érezhetsz tüneteket? Kép forrása: tumblr, sagrado-pecado

1/5 Mikortól érezhetsz tüneteket?

A leendő kismamák minden apró jelet készpénznek vesznek, így már az együttlétek másnapján produkálhatnak akár tipikusnak is mondható, terhes tüneteket.

Ez azonban sokkal inkább az agy, semmint a test játéka: legalább egy, de inkább két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szeretkezés után bármilyen valós tünetet érezhess.

Ennek az oka igazán egyszerű, ennyi idő kell ahhoz, hogy a sikeres fogantatás után az osztódó sejtcsomó beágyazódjon és tüneteket generáljon.

Bár manapság már megbízható tesztek és praktikák sietnek a segítségetekre, gyakran előfordul, hogy az ovuláció teljesen más időszakra esik, mint gondoltátok. Így a tünetek jelentkezhetnek jóval előbb, vagy később is a vártnál.

Az első néhány hét Kép forrása: witanddelight.com

2/5 Az első néhány hét

A várandósság időszakát az utolsó ciklusodtól számítják, tehát ha „klasszikus” időszakban, a ciklusod közepén esel teherbe, akkor már a fogantatás közben két hetes terhesnek számítasz.

Ez azt jelenti, hogy amikor észreveszed, hogy késik a menstruációd, már eltelt egy hónap a kilencből.

Bár a ciklus második felében felfedezhettél magadon várandósságra utaló jeleket, könnyen előfordulhat, hogy csupán a menstruációdat érzed – e két folyamat ugyanis nagyon hasonlatos tüneteket produkál.

A mellek feszülése, az arc kipattogása, az alhasi görcsök, de még az éhségérzet is jelentheti a terhességet és a vérzés várható jelentkezését egyaránt.

Az mindenesetre biztos, hogy ha babát szeretnétek, érdemes elkezdened vitaminokkal feltölteni a szervezetedet. Sosincs késő, de már akkor fontos az utánpótlás, amikor még azt sem tudod, hogy úton a trónörökös.

Az első izgalmas jel: késik!

3/5 Az első izgalmas jel: késik!

Lehet, hogy beigazolódni látszik a gyanúd, és a negyedik héten nem jelentkezik a menstruációd.

Ez az egyik legbiztosabb jele a várandósságnak, ám tudnod kell, hogy sok egyéb dolog is befolyásolhatja a ciklus kitolódását.

Manapság már gyakorlatilag bármelyik boltban vásárolhatsz terhességi tesztet: legelőször a menstruációd késésének első napján célszerű vele próbát tenned.

Minél nagyobb bizonyosságot szeretnél nyerni, annál inkább érdemes kicsit várnod. Mint írtuk, a terhességi tüntetek csak a beágyazódást követően jelentkezhetnek, hiszen a szervezet akkor kezdi el termelni a HCG elnevezésű hormont, aminek a mértéke fokozatosan emelkedik.

Lehet, hogy a késés napján még nem éri el a szükséges szintet, így negatív lesz a teszt – ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vársz babát!

Pozitív teszt

4/5 Pozitív teszt

Ha a menstruációd továbbra is késik, esetleg korán kimutatta a teszt a pozitív eredményt, akkor ideje időpontot kérned a nőgyógyászodnál.

A korai látogatás leginkább téged nyugtathat meg arról, hogy jó helyen van a baba, tehát nincs szó méhen kívüli terhességről, de az orvosod vissza fog rendelni a 7.-8.

héten.

Sokak szerint elegendő ekkor elmenned hozzá először – amennyiben nem aggodalmaskodsz, nincsenek fájdalmaid, vagy kérdéseid, amikre szeretnél minél előbb választ kapni, te is nyugodtan várhatsz.

Miután eltelt 3-4 hét a menstruációd kimaradása után, a nőgyógyászod már konkrét adatokkal tud szolgálni.

Kiszámolja a szülés időpontját, részletesen tájékoztat a teendőkről, és minden bizonnyal szívhangot is mutat neked.

Próbáld kímélni magad Kép forrása: indulgy.com

5/5 Próbáld kímélni magad

Az első időszak sokak számára nehéz, amin nincs is mit csodálkozni. Nem csupán őrült lelki változásokon mész át, odabenn egészen hihetetlen folyamatok zajlanak – ennek eredménye az, hogy már az első komolyabb ultrahangon dobog a babád szíve, a következőn pedig gőzerővel ficánkol.

Most már minden bizonnyal tapasztalod a tipikus terhességi tüneteket: az elsöprő fáradtságot, a puffadást, émelygést, a mellek érzékenységét és a hangulatingadozásokat.

Sajnos ezeken át kell lendülnöd, a második trimeszter a többségnek már jóval könnyebb: javul majd a közérzeted, a kedved, élvezni fogod a kismama létet.

Próbáld kímélni magad, igyekezz eleget lazítani, pihenni, és kezdj el azon gondolkozni, kinek, mikor, na és persze hogyan mondod el az új családtag érkezését.