Várandósságra gyanakszol? Ezek az első teendőid

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Várandósságra gyanakszol? Ezek az első teendőid

A családtervezés egy nagyon izgalmas és különleges része az életnek. Ha ti is belemélyedtetek a babaprojektbe, akkor valószínűleg minden hónap aggodalommal vegyes lelkesedéssel telik – de milyen teendőid vannak, ha várandósságra gyanakszol?

Mikortól érezhetsz tüneteket? Kép forrása: tumblr, sagrado-pecado

A leendő kismamák minden apró jelet készpénznek vesznek, így már az együttlétek másnapján produkálhatnak akár tipikusnak is mondható, terhes tüneteket.

Ez azonban sokkal inkább az agy, semmint a test játéka: legalább egy, de inkább két hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szeretkezés után bármilyen valós tünetet érezhess.

Ennek az oka igazán egyszerű, ennyi idő kell ahhoz, hogy a sikeres fogantatás után az osztódó sejtcsomó beágyazódjon és tüneteket generáljon.

Bár manapság már megbízható tesztek és praktikák sietnek a segítségetekre, gyakran előfordul, hogy az ovuláció teljesen más időszakra esik, mint gondoltátok. Így a tünetek jelentkezhetnek jóval előbb, vagy később is a vártnál.

Az első néhány hét Kép forrása: witanddelight.com

A várandósság időszakát az utolsó ciklusodtól számítják, tehát ha „klasszikus” időszakban, a ciklusod közepén esel teherbe, akkor már a fogantatás közben két hetes terhesnek számítasz.

Ez azt jelenti, hogy amikor észreveszed, hogy késik a menstruációd, már eltelt egy hónap a kilencből.

Bár a ciklus második felében felfedezhettél magadon várandósságra utaló jeleket, könnyen előfordulhat, hogy csupán a menstruációdat érzed – e két folyamat ugyanis nagyon hasonlatos tüneteket produkál.

A mellek feszülése, az arc kipattogása, az alhasi görcsök, de még az éhségérzet is jelentheti a terhességet és a vérzés várható jelentkezését egyaránt.

Az mindenesetre biztos, hogy ha babát szeretnétek, érdemes elkezdened vitaminokkal feltölteni a szervezetedet. Sosincs késő, de már akkor fontos az utánpótlás, amikor még azt sem tudod, hogy úton a trónörökös.