Változókor és hőhullámok – hogyan enyhítheted a forróságot?

Sándor Alexandra
Írta: ,

A hőhullám világszerte a leggyakoribb tünetnek számít a menopauzán áteső nők körében, illetve az azt megelőző, akár tíz éven át is elhúzódó úgynevezett perimenopauza idején. Az érintettek több mint kétharmada átéli a hirtelen jelentkező „te jó ég, megsülök!” állapotot. Ennek vesszük most sorra az okát és a súlyosbító tényezőit.

Mi az a hőhullám?

Forróságérzet, ami egyik pillanatról a másikra tör az emberre. Égő arcpír és verejtékezés is járhat vele.

Közvetlen kiváltó oka egyelőre ismeretlen, ugyanakkor szinte biztos, hogy a vérkeringésben beálló változás eredményezi.

Akkor beszélünk hőhullámról, amikor a bőrfelszín közelében elhelyezkedő hajszálerek kitágulnak, mert jelzést kapnak az idegrendszer felől, hogy le kell hűteni a testet.

Az ilyenkor bekövetkező izzadás is ezt a célt szolgálja. Vannak, akiknél szapora pulzus, esetleg hidegrázás is jelentkezik. A verejtékezős hőhullámok éjszaka is lecsaphatnak, jelentősen megnehezítve a pihentető alvást.

Érdekesség, hogy az angol nyelvben két szót is használnak a hőhullámra: a „hot flush” annyival több a „hot flash”-nél, hogy arc- és nyakpír is jár vele.

Meddig tart?

Mivel maga a menopauza a hormonális rendszerben beálló változás, és most azokról a hőhullámokról beszélünk, amelyek ennek a tüneteként jelentkeznek, ezért kijelenthetjük: a válasz egyénenként változó.

Vannak, akik csupán néhány alkalommal tapasztalják meg ezt a kellemetlenséget, míg másoknál a változókor után is előjön időről időre.

Általánosságban elmondható, hogy a hőhullámok egyre enyhébbek lesznek az idő múlásával. Szerencsére sokaknál úgy múlik el, „mintha elvágták volna”.

Amennyiben úgy érzed, hogy nálad már túl régóta fennállnak, és rontják az életminőségedet, egyeztess az orvosoddal a lehetséges kezelési módokat illetően!