Vajon tényleg veszélyes a vizelet visszatartása?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az, hogy milyen sűrűn kell meglátogatnod a illemhelyiséget, rengeteg dologtól függ, ezért azt is nehéz megállapítani, mi számít ideálisnak. Az viszont tény, hogy akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha folyamatosan halogatod a pisilést és inkább visszatartod a vizeletedet. Máris elmondjuk, miért!

Nem feltétlenül lesz baj, de…

Nem törvényszerű, hogy gondokat okoz a vizeleted visszatartása, hiszen ezt az ingert születésed után néhány éven belül máris megtanulod uralni. Onnantól kezdve, hogy gyermekkorban áttérsz az illemhelyiség használatára, máris kordában tartod a vizelési ingeredet.

A hólyagod szerencsére hihetetlen módon képes alkalmazkodni az adott körülményekhez – gondolj csak arra, milyen sokáig vissza tudod tartani a vizeletet akkor, amikor egyszerűen nincs rá lehetőséged, hogy elmenj vécére!

Mégis, az a szerencsés, ha minél előbb könnyíteni tudsz magadon, amikor az inger jelentkezik. Ebből hátrányod nem származhat, abból viszont már igen, ha nem csak alkalmanként, szükségszerűen, hanem rendszeresen, sokáig, és gyakorlatilag ok nélkül (esetleg lustaságból?) tartogatod a vizeletet...

Veszélyes húgyúti fertőzések

Ha valaha volt már húgyúti fertőzésed, akkor pontosan tudod, hogy ez a betegség egyáltalán nem vicces, sőt iszonyúan fájdalmas tud lenni még a legenyhébb formája is. Sajnos éppen akkor okozzák a legkínzóbb tüneteket, amikor el kell menned pisilni – emiatt sokan megpróbálják elnapolni a halaszthatatlant.

Ennek azonban megvan az a hatalmas hátránya, hogy a baktériumok nem ürülnek ki a húgyhólyagodból, sőt több idejük marad a szaporodásra és egyre koncentráltabb formában jelennek meg a szervezetedben. Ez akkor is igaz, ha aktuálisan nem diagnosztizáltak nálad semmilyen problémát, tehát nem küzdesz fertőzéssel, vagy gyulladással.

Minél tovább tartod vissza a vizeletet, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen nyavalya üti fel a fejét és záros időn belül súlyos tüneteket generál. Különösen igaz ez akkor, ha ráadásul még a folyadékfogyasztásodra sem ügyelsz.

Még a teljesítményedet is befolyásolja

A vizelet visszatartása tudatos döntés, részben talán ez okozza, hogy még a teljesítményre is hatással van

Egy felmérésben azt vizsgálták, befolyásolja-e a vizelési inger azt, hogy milyen döntéseket hozunk. Úgy tűnik, ez ügyben elsöprő, de megdöbbentő eredmény született: sokkal megfontoltabbak voltak azok, akiknek pisilniük kellett, mint azok, akik nem küszködtek az ingerrel.

Utóbbiak könnyebben mentek bele elhamarkodott döntésekbe, ami igencsak meglepő, tekintve, hogy sokan azt gondolják, a másik csapat előbb szeretne szabadulni az adott szituációból. A magyarázat azonban valószínűleg nem a vizelési ingerben, hanem a kellő mértékű hidratáltságban rejlik. Ez ismét azt bizonyítja, mennyire fontos szempont, hogy mindig elegendő víz legyen a szervezetedben!