Újratöltöd vízzel a műanyag flakont? Veszélyes lehet az egészségedre

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Veled is megesett már, hogy a megvásárolt műanyag flakont újratöltötted vízzel? Hiába gondolod, hogy ezzel legalább némileg újrahasznosítod a műanyagot, sajnos az egészségedre nézve nem túl előnyös egymás után többször is innod belőle.

Szóval, ott van a kezedben a flakon, már kiürült belőle a víz, de még szomjas vagy. Az első, magától értetődő cselekedet, hogy újratöltöd csapvízzel, majd ha kiürült, ezt megismétled még két három alkalommal. Addig sem kell újat venned, és még a környezetet is kíméled. Legalábbis ezt gondolod, azonban kutatások szerint az újratöltött flakon károsabb, mint hinnéd! De nem azért, mert a műanyagban lévő vegyületek belekerülnek az ivóvízbe! Még 2014-ben ment körbe egy hamis körlevél arról, hogy a hétköznapokban használt flakonok és műanyag éthordók olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek rákkeltő hatásúak. Azonban bebizonyosodott, hogy mindez csak tévhit, és megerősítették, hogy a műanyagokat alapos kivizsgálásnak teszik ki, mielőtt boltokba kerülnének.

Ha nem a rákkeltő vegyületektől kell tartanod, akkor vajon mitől?

Nos, valami egészen mástól, ez pedig nem más, mint a baktérium, ami belekerül az üvegbe!

Ha nincs alaposan kimosva és kitisztítva egy flakon, előbb-utóbb a baktériumok elszaporodnak benne.

2002-ben például egy kutatás során kiderült, hogy általános iskolás gyermekek műanyag kulacsát a szülők nem mosták el elég alaposan, és 65%-nál magasabb volt a baktériumok aránya, mint ami az egészséges határ alatt lenne. Ezek ugyanis gyorsan szaporodnak ilyen környezetben, az eldobható műanyag flakonok pedig még előnyösebbek számukra.

Egy szakértő szerint erről az tehet, hogy ezek szimplán nem lettek hosszú távú használatra kitalálva. Azáltal, hogy elmosod, újratöltöd, és ezt többször is megismétled, maga a műanyag fokozatosan sérül, ami látható és nem látható repedésekhez vehet. Ezekben bújnak el a baktériumok, ami egészségügyi szempontból nagyon káros, hiszen hasfájást, hasmenést is okozhat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!