5 apró jel, ami arra utal, hogy ideje lenne új fogamzásgátlót szedned

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A fogamzásgátló tabletta egy sokak által kedvelt és alkalmazott módszer. Tény, hogy valóban az egyik legkényelmesebb lehetősége a nem kívánt terhesség megakadályozásának, de hosszútávon csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha odafigyelsz a tested jelzéseire, és váltasz, amennyiben szükséges.

Fizikai tüneteket tapasztalsz Kép forrása: photogrist.com

Az aktuális kedved természetesen befolyásolja a közérzetedet, de fizikai tüneteket is generálhat az, ha rossz tablettát írtak fel neked.

A leggyakoribb gond, hogy pecsételő vérzés jelentkezik, ami az első egy-két hónapban még normális lehet, de később már nem. Gyakori a fejfájás és a gyengeség is – előbbinek sokszor a megnövekedett ösztrogénszint, utóbbinak pedig a tabletta hatására csökkenő B-vitamin szint lehet az oka.

Mivel a gyógyszerek nem egységesen tartalmaznak hormonokat, nem jelenti azt, hogy fizikai tünetek esetén kizárólag egy másik védekezési módszer lehetne a megoldás, sokszor elég, ha új tablettát próbálsz ki – persze, ha a problémád nem szűnik, vagy a természetesség híve vagy, egy hormonmentes fogamzásgátló nyilván jobb választás számodra.

Rosszul választasz partnert Kép forrása: blog.urbanoutfitters.com

Ha hiszed, ha nem, még ezt is befolyásolhatja a fogamzásgátló. Emiatt aztán tényleg érdemes csak és kizárólag tartós kapcsolatban választani a tablettát, a keresgélés során nem ajánlatos erre a védekezési módszerre támaszkodni.

Miért?

Kutatással bizonyították, hogy a tablettát szedő nők sokkal gyakrabban választottak maguk mellé olyan férfit, aki genetikailag nagyon hasonlított hozzájuk, míg azok, akik más módon védekeztek, genetikai ellenpárjukat választották ki a sorból.

Ez azt jelenti, hogy akik nem szednek gyógyszert, biológiailag ideálisabb, teljesebb partnert választottak maguknak, akivel nagyobb eséllyel tudnak majd egészséges utódot a világra hozni.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz