Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Sándor Alexandra
Írta: , Frissítve:

Az ünnepek és az év végi bulik kitűnő alkalmat jelentettek egy kis poharazgatásra, tehát nem csoda, ha jobb belátásod ellenére néha sikerült felöntened a garatra. A következő tünetek azonban arról árulkodnak, hogy ideje újragondolni az itallal való viszonyodat…

Újabban kijársz a vécére éjjel

Semmi gond nincs azzal, ha néha mosdószünetet kell tartanod az alvásban. Ha azonban észrevetted, hogy ez a szokásosnál többször is megtörténik veled, előfordulhat, hogy túlzott alkoholbevitel áll a háttérben.

A vízháztartást szabályozó hormonok felelnek azért, hogy a vizeleted mennyisége és koncentrációja megfelelő legyen.

Amikor minden rendben, éjszakánként több termelődik a töménységet fokozó ADH (anti-diuretic hormone) nevűből, ezért nem kell nappali gyakorisággal számolnod. Italozás hatására azonban csökken a vegyület szintje a szervezetedben, aminek szokatlan vizelési inger a következménye.

Dr. Rizwan Hamid, a Londoni Urológusok Szövetségének szakértője egyenesen úgy nyilatkozott, hogy 65 év alattiaknál nem normális az éjszakai vizeletürítés.

Kiszáradt szemmel ébredsz

Az alkohol sajnos érezhetően és zavaróan szárazabbá teheti a szemet – magyarázta Rob Scott, a birminghami BMI Priory Hospital szakorvosa.

Köztudott ugyan, hogy a szesz dehidratál, ám csak kevesen gondolnak bele, hogy ez nyilvánvaló módon a könnycsatornákat is érinti.

Egy kutatás szerint, amelyet még 2012-ben az Ophthalmology című szaklapban tettek közzé, már két korsónyi sör este nyolc körüli legurítása is elegendő a másnapi szemszárazsághoz.

A mértéktartás a legjobb megoldás a probléma elkerülésére, s érdemes minél több vizet inni a görbe esték alkalmával, hogy elegendő folyadék maradjon a szervezetben.

A szemcseppek használata itt csupán tüneti kezelést jelent.