Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Sándor Alexandra
Írta: ,
Ez már betegség? 5 apró jele annak, hogy túlzásba vitted az alkoholfogyasztást

Az ünnepek és az év végi bulik kitűnő alkalmat jelentettek egy kis poharazgatásra, tehát nem csoda, ha jobb belátásod ellenére néha sikerült felöntened a garatra. A következő tünetek azonban arról árulkodnak, hogy ideje újragondolni az itallal való viszonyodat…

Újabban kijársz a vécére éjjel

Semmi gond nincs azzal, ha néha mosdószünetet kell tartanod az alvásban. Ha azonban észrevetted, hogy ez a szokásosnál többször is megtörténik veled, előfordulhat, hogy túlzott alkoholbevitel áll a háttérben.

A vízháztartást szabályozó hormonok felelnek azért, hogy a vizeleted mennyisége és koncentrációja megfelelő legyen.

Amikor minden rendben, éjszakánként több termelődik a töménységet fokozó ADH (anti-diuretic hormone) nevűből, ezért nem kell nappali gyakorisággal számolnod. Italozás hatására azonban csökken a vegyület szintje a szervezetedben, aminek szokatlan vizelési inger a következménye.

Dr. Rizwan Hamid, a Londoni Urológusok Szövetségének szakértője egyenesen úgy nyilatkozott, hogy 65 év alattiaknál nem normális az éjszakai vizeletürítés.

Kiszáradt szemmel ébredsz

Az alkohol sajnos érezhetően és zavaróan szárazabbá teheti a szemet – magyarázta Rob Scott, a birminghami BMI Priory Hospital szakorvosa.

Köztudott ugyan, hogy a szesz dehidratál, ám csak kevesen gondolnak bele, hogy ez nyilvánvaló módon a könnycsatornákat is érinti.

Egy kutatás szerint, amelyet még 2012-ben az Ophthalmology című szaklapban tettek közzé, már két korsónyi sör este nyolc körüli legurítása is elegendő a másnapi szemszárazsághoz.

A mértéktartás a legjobb megoldás a probléma elkerülésére, s érdemes minél több vizet inni a görbe esték alkalmával, hogy elegendő folyadék maradjon a szervezetben.

A szemcseppek használata itt csupán tüneti kezelést jelent.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba