5 árulkodó jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Póta Szilvia
Írta: ,
5 árulkodó jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként megiszik egy-egy pohár vörösbort a vacsora mellé, vagy, hogy a szombatesti bulizás közepette kiengedi a fáradt gőzt néhány pohár koktél kíséretében. Önmagában alkoholt fogyasztani még nem bűn. A probléma leggyakrabban akkor kezdődik, amikor az italozás rendszeressé válik, az esti sörözés pedig rituálévá, és az alkohollal próbáljuk oldani a stresszt illetve a szorongást. De honnan tudhatjuk, hogy túlzásba esünk, és mikor kell alkoholproblémára gyanakodnunk?

Alkohollal a stressz ellen

Az időről-időre jelentkező stressz az élet természetes velejárója, ami azonban, ha nem megfelelően kezeljük, komolyan megronthatja az életünket. Fontos azonban, hogy az alkohol, az evés, vagy a drogok nem oldják meg a gondjainkat, csak súlyosbítják azt!

Aki az alkoholt használja érzelmi problémái kezelésére, az előbb vagy utóbb, nagy valószínűség szerint függővé válik, és minden felmerülő nehézségre a borosüvegben keresi majd a megoldást.

Egyes kutatások szerint bár rövidtávon úgy érezzük, hogy az ivás csökkenti a szorongást, valójában, ha stresszhelyzetben rögtön a pohár fenekére nézünk, azzal hosszú távon csak még inkább elnyújtjuk a feszültségérzetet.

Szóvá teszik a szeretteid

Ha a családod, vagy a barátok szóvá teszik, hogy túl sokat iszol, azt érdemes jelnek venned és visszafognod az alkoholfogyasztást! Az első lépés az, hogy felismerd, többet iszol, mint kellene!

Jelölj ki egy mennyiségi határt még azelőtt, hogy elindulnátok a buliba, majd avasd be az egyik barátodat is ebbe a tervedbe!

Sokkal könnyebb lesz úgy nemet mondanod a következő italra, hogy van valaki, akinek beszámolással tartozol. Soha ne vedd bóknak, ha valaki megjegyzi, hogy „milyen jól bírod az alkoholt”. Ez utóbbi ugyanis nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy rendszeresen, vagy gyakran iszol.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert hosszú távon alkoholtoleranciához vezethet, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni.

 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?