Ezek az árulkodó tünetei, hogy túl sok koffeint fogyasztottál - nem csak a kávé a ludas!

Írta: ,

Sokan kizárólag a kávéra, vagy az energiaitalokra gondolnak, ha a koffeinfogyasztás szóba kerül, pedig ennél sokkal hétköznapibb ételekben, italokban is ott a koffein – amiket ráadásul gyerekeknek szintén adunk. Milyen árulkodó tünetei vannak annak, ha túl sokat fogyasztottál ebből az anyagból?

Mi a mérték? Kép forrása: honestlyyum.com

A jelenlegi ajánlás szerint a napi koffeinfogyasztás legfeljebb 300 mg lehet. 50 ml presszókávéban kb. 100 mg koffein van, tehát ha megiszol belőle hármat (mindegy, hogy hígítod, vagy sem), akkor elérted a napi ajánlott bevitel maximumát.

Sokan ugyan nem isznak meg naponta három erős kávét, inkább csak kettőt, nem ügyelnek az egyéb koffeinforrásokra. Sok koffein van az élénkítő- és sportitalokban, a teában és a szénsavas üdítőkben is.

Lelombozó, de bizony a csokoládé is tartalmaz koffeint, minél jobb minőségű, tehát minél magasabb a kakaótartalma, annál többet. (Ebből adódik, hogy minden, amiben van csoki, tartalmaz koffeint.) Bizonyos gyógyszerek, táplálék kiegészítők szintén koffeintartalmúak, így érdemes elolvasnod a mellékelt betegtájékoztatót.

De milyen árulkodó tünetei vannak, ha túl sok koffeint fogyasztottál?

Rendszeresen és teljesen lemerülsz Kép forrása: newdarlings.com

Ha nem fogyasztod el a szokásos időben a következő adag kávédat, teádat, esetleg kóládat, akkor azt veszed észre, hogy egész nap hullámzik az energiaszinted – és persze akkor élénkülsz fel, amikor megiszod a következő adagot.

Ennek oka az, hogy a koffein tartja mozgásban a szervezetedet, és amikor kiürül, levertnek, fáradtnak és erőtlennek érzed magadat.

Ez már részben a függőség jele, ami persze nem jelent visszafordíthatatlan problémát, de arra utal, hogy ideje visszavenned a mennyiségből.

A koffein helyett sokkal jobb lenne, ha egészséges és változatos étkezéssel, valamint kellő mennyiségű pihenéssel tartanád napközben ébren magadat. Egyszer-egyszer persze belefér, ha több koffeint fogyasztasz, mint amennyit szoktál, de ha minden nap így élsz, akkor annak hosszútávon negatív hatásai lesznek.