Te tudtál róla? Ezt teszi a tetoválás a bőröddel

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Te tudtál róla? Ezt teszi a tetoválás a bőröddel

Tetoválást csináltatni fáj, utána nyűg kenegetni, amíg hegesedni nem kezd, aztán meg lehet, hogy megbánjuk, mert egy életre a bőrünkön marad – ez mégsem tántorít el minket attól, hogy televarrassuk magunkat mindenféle motívumokkal. Bár ősi hagyománya van, pontosan csak mostanában kezdünk rájönni, mitől is marad szép és tartós egy tetoválás.

Nem mindegy, hova jut a tinta Kép forrása: shopstyle.com

Nem tudni, ki találta ki először, hogy ha a bőr irharétegébe fecskendez valamilyen tintaszerű anyagot, az hosszú távon megmarad, és nem kopik el igazán.

A módszer lényege abban van, hogy a bőr melyik rétegébe lövöd a színezőanyagot – ha például tollal a bőrödre írsz, az csak a legfelső rétegig, a felhámig jut, ami gyorsan kopik, így nem marad meg sokáig.

A szobádban található por 70-80 százaléka például a felhámod elhajt bőrrészei – undorító, de valójában elég sokat koptatod a testedet.

Stressz a bőrödnek Kép forrása: loveitsomuch.com

Gondolj bele: a modern tetováló pisztolyok percenként akár háromezerszer is beleszúrhatnak a bőrödbe, ráadásul nem is a legfelső rétegébe, így gyakorlatilag felsebesítik a testedet.

Ahhoz, hogy a tetoválás szépen gyógyuljon, a hegesedési idő alatt aloe verás krémmel kell kenegetned, különben kiszárad, és darabos lesz – az pedig egyáltalán nem éri meg, ha már ennyit szenvedtél egy szép motívumért.

A tinta nagyobb részecskéit az irha gélszerű rétege felfogja (ebből lesz a tetoválás), a kisebb részecskéket viszont a fibroblasztok (azok a bőrsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a bőr gyógyulásában) elszállítják, egy bizonyos mennyiségű tinta tehát mindenképpen távozik a testedből.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?