4 dolog, ami észrevétlenül károsítja a tüdődet a lakásodban

Szirák Viki
Írta: , Frissítve:

Minden szervünk egészségére ügyelni kell, de van néhány olyan is, ami kiemelt figyelmet érdemelne. Manapság rengeteg szennyezés éri a levegőt, hiszen egy forgalmas városban sok autó közlekedik, de már az is nagyon káros, ha valaki szabálytalanul eléget a kertjében olyan tárgyakat, amit egyébként sem lenne szabad. Azonban talán te sem tudtad, de még a saját lakásodban is vannak olyan dolgok, amelyek károsítják a tüdőd egészségét!

A lakásban található szőnyegek sokkal több port szívnak magukba, mint például egy laminált padló.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy azokban a családi otthonokban, ahol sok por volt, sokkal többen szenvedtek asztmában és/vagy nehezebben tudtak lélegezni.

Azáltal ugyanis, hogy végigsétálsz a szőnyegen, a különböző porszemcsék kikerülnek a levegőbe, te pedig észrevétlenül belélegzed őket.

Persze ettől még nem lesz bajod, hiszen az utcán is rengeteg por éri a tüdődet, ám szakértők szerint érdemes különös tekintettel lenni a szőnyegekre, ha van a családban kisgyerek, aki gyakran játszik ezen ülve. Az ő tüdejét ugyanis jobban irritálhatja a por, mint a tiédet.

Talán nem is sejtetted, de hiába takarítod le alaposan a fürdőszobai kézmosót, attól még a csövekben észrevétlenül elkezdhet növekedni a penész.

Ez viszont különösen veszélyes azokra nézve, akik asztmával vagy allergiával küzdenek, sőt, azoknál is jelentkezhetnek tünetek, akik egyébként nem szenvednek egyik betegségben sem.

Ráadásul a penész nem csak a csőben, hanem a nedves részeken is megjelenhet, így akár a falon vagy a csap alatt is felfedezhetsz fekete foltokat.

Ezeket sose vedd félvállról; mindig próbáld megszüntetni a nedvességet kizáró okokat, ha pedig szimplán a szellőztetés okozta gondok miatt jelenik meg a falon a penész, vegyél a boltokban tisztítószert, amellyel megszabadulhatsz tőlük.