Remek megoldás a fájdalomra! Triggerpont terápia, a fájó izomcsomók kezelésére

Gerber Petra
Írta: ,

Az izomcsomók bizony komoly fájdalmat képesek okozni, sőt mi több nagymértékben megnehezíthetik a mindennapjaidat. Kialakulásuk viszonylag hosszútávon megy végbe, éppen ezért kezelésük, eltüntetésük sem oldható meg egy-két nap alatt, azonban jó hír, hogy remek módszerek léteznek, amivel a kezelési folyamat felgyorsítható.

Mik azok az izomcsomók? Kép forrása: saap585/depositphotos.com

Az izomcsomó tulajdonképpen izomgörcs, melyet már tapintással is lehet érzékelni. Méretét tekintve almamag nagyságnyi, de akár szilvamag nagyságúra is duzzadhat, ha nem kezeljük időben. Az izmok azért hozzák létre ezeket a kis csomókat, hogy hosszútávon elkerüljék a túlfeszülést, vagyis a jelenség igazából a test egy természetes válaszreakciója, védekező mechanizmusa.

Az idő előrehaladtával ezek a csomók több helyütt is megjelenhetnek a testben, ami komoly fájdalmat vonhat maga után.

Nagyobb számban nőket érintő problémáról beszélünk, ami pedig a legrosszabb az egészben, hogy a csomók már egészen fiatalon, akár a húszas évek derekán megjelenhetnek a testben. Ilyenkor felmerül a kérdés: mi okozza és miként kezelhető?

Az izomcsomók kialakulását több minden okozhatja, így nem kizárt, hogy megjelenése komolyabb problémát jelez. Lehet ez izom vagy idegkárosodás, gerincsérv vagy valamilyen traumás esemény, az izomzat túlterhelése, túlfeszítése, de a stressz is lehet kiváltó ok.

Sokrétű probléma, éppen ezért célszerű megkeresni a gyökerét, hiszen a kezelés hosszútávon csak így lehet eredményes.

Gyakori az ülőmunkát végző személyeknél, de azoknál sem kizárt, akik valamilyen monoton tevékenységet végeznek, úgy mint a szobafestők vagy éppen a fodrászok. A test egy bizonyos részének túlterhelése miatt az izomtónus teljesen átalakul, a környező idegek pedig állandó nyomás alá kerülnek, ennek hatására pedig kialakul a gyulladás. Az izomcsomók megjelenésekor fájdalmas pontokat vélhetünk felfedezni a testen.

Fontos tudni, hogy minden ilyen izomcsomóhoz tartozik egy kisugárzási pont, ahol a fájdalom szintén felfedezhető. Ezt a pontot nevezzük trigger pontnak és e pont stimulálásával kezelhető hosszútávon a fájdalom.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv