Toxikus sokk szindróma: nem csak a tampontól kaphatod el, ezekre figyelj oda!

Schuster Borka
Írta: ,

A ritka, de akár halálos kimenetelű betegségről minden lány hallott már, aki tampont használt valaha életében, de sok olyan információ kering róla, ami inkább csak egymás riogatására szolgál. Itt az ideje tisztába tenni néhány kérdést!

Mi az a toxikus sokk szindróma?

A betegséget a Staphylococcus baktériumok egyes fajainak toxinja okozza. A betegség tünetei közé tartoznak a rossz közérzet, fejfájás, magas láz, izomfájdalmak, szervműködési zavarok, pl. vese- vagy májelégtelenség, a szem, szájüreg, torok vöröses színe. A betegség minden esetben minél gyorsabban megkezdett kórházi kezelést igényel, halálozási aránya akár az 50%-ot is elérheti.

A betegség a ’80-as években kapott nagyobb figyelmet, és innen ered az elképzelés is, hogy a tamponhasználathoz köthető, ami azért így, ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot: a regisztrált megbetegedéseknek mindössze körülbelül 50%-a érintett tampont használó nőket és lányokat, de olyanok is elkaphatják, akik sosem használtak tampont, sőt akár férfiak körében is előfordulhat.

A tamponhasználat azért jelenhet egyfajta plusz veszélyt, mert a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek által termelt méreganyagok kiválthatják a betegséget az arra érzékeny nőkben, akik hajlamosak a toxikus sokk szindrómára, mert korábban nem termelődött bennük ellenanyag a toxin ellen.

A tüneteket tehát mindig figyelni kell, függetlenül attól, hogy használsz-e tampont, de ha a betegségre gyanakszol, akkor mindenképpen tájékoztasd a kezelőorvosodat arról, hogy milyen higiéniai termékeket használtál. Más is van ugyanis, ami megnövelheti a kockázatot.

Toxikus sokk szindróma: nem csak a tampontól kaphatod el, ezekre figyelj oda!
Fotó: nenetus/depositphotos.com

A menstruációs csésze is okozhatja a bajt

Bár a TSS-sel évtizedek óta a tampont hozzák összefüggésbe, egy, az Applied and Environmental Microbiology-ban megjelent tanulmány szerint a mentsruációs csészék akár még nagyobb kockázatot is jelenthetnek, ugyanis a felszínükön megülhetnek a toxikus sokk szindrómát okozó baktériumok, és ezeket a vizsgálat során még akkor is ki tudták mutatni, hogy a csészét elmosták. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy érdemes két menstruációs csészébe beruházni, így mindig használhatod a másikat, míg az előbbit fertőtleníted – a forró víz elpusztítja a baktériumokat, a csapnál történő leöblítés azonban úgy vélik, nem feltétlenül elegendő.
 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!