Torokfájás és húgyúti kín: mikor van szükséged antibiotikumra, s mikor nincs?

Sándor Alexandra
Írta: ,
Torokfájás és húgyúti kín: mikor van szükséged antibiotikumra, s mikor nincs?

Nagy lehet a kísértés, hogy néhány tablettával megpróbáld leküzdeni a gyulladás okozta panaszokat. Az antibiotikumok tényleg fantasztikusak, és akár az életedet is megmenthetik – ám ha szükségtelenül folyamodsz hozzájuk, például vírusos megbetegedés esetén, akkor sajnos nem érnek semmit. Sőt: a felelőtlen antibiotikum-használat minden eddiginél ellenállóbb, úgynevezett rezisztens kórokozók kialakulásához vezet. Lássuk, milyen körülmények között indokolt következő tünetek észlelésekor!

Torokfájás

A torokfájás az antibiotikumok szedésének leggyakoribb oka. Többnyire viszont vírusok elszaporodásának eredményeként jelentkezik, tehát a bacik gyilkolása nem visz előre a gyógyulásban. 

Mivel az antibiotikumok utóbbiakat célozzák, sokkal jobban jársz, ha valamilyen vény nélkül kapható tünetcsillapítót választatsz – például paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagút, valamint pihenéssel segíted az immunrendszered működését
 
Amennyiben viszont belázasodsz, esetleg a manduládon fehér pöttyök formájában látszik a gyulladás, javasolt az antibiotikum. 48 óránál tovább tartó panaszok esetén mindenképp érdemes orvoshoz menned!
Alsó-légúti bajok

A mellkast érintő légúti fertőzések mélyebb köhögéssel járnak, mint a jellemzően orrdugulással, illetve garati csorgással járó felső-légútiak. Gyerekeknél, időseknél és krónikus légúti panaszokkal küszködőknél gyakoribbak. 

A hörghurut, azaz a bronchitis általában vírus számlájára írható. Elképzelhető, hogy ha egyébként egészséges vagy, egy-két hetes köhécselés után magától elmúlik a dolog, mégis azt javasoljuk, hogy sóhajts néhányat a doki sztetoszkópja alatt – az a biztos. 
 
Amennyiben belázasodsz, fulladsz, vagy kellemetlen szagú váladékot köhögsz fel, fennáll a tüdőgyulladás veszélye. Irány az orvos, mert azonnal erős antibiotikumra van szükséged!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv