5 korai jele annak, hogy a kelleténél több alkoholt fogyasztasz

Póta Szilvia
Írta: ,
5 korai jele annak, hogy a kelleténél több alkoholt fogyasztasz

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként megiszik egy-egy pohár vörösbort a vacsora mellé, vagy, hogy a szombatesti bulizás közepette kiengedi a fáradt gőzt néhány pohár koktél kíséretében. Önmagában alkoholt fogyasztani még nem bűn. A probléma leggyakrabban akkor kezdődik, amikor az italozás rendszeressé válik, az esti sörözés pedig rituálévá, és az alkohollal próbáljuk oldani a stresszt illetve a szorongást. De honnan tudhatjuk, hogy túlzásba esünk, és mikor kell alkoholproblémára gyanakodnunk?

Feledékenység

Az alkohol mindenkire másképpen hat. A hatást befolyásolhatják a gének, a táplálkozási szokások, illetve a különböző gyógyszerek is. Kutatók szerint azonban mindenkire igaz, hogy a masszív alkoholfogyasztás károsíthatja a memóriát, tanulási nehézségekhez, és koncentrációzavarokhoz vezethet.

Ennek legvalószínűbb oka, hogy az italozás megzavarhatja a glutamátrendszert az agyban. Ha tehát valaha is ébredtél úgy, hogy nem emlékeztél az éjszaka bizonyos részéleteire, biztos lehetsz benne, hogy a kelleténél két-három itallal biztosan többet fogyasztottál az előző este.

 

Szóvá teszik a szeretteid

Ha a családod, vagy a barátok szóvá teszik, hogy túl sokat iszol, azt érdemes jelnek venned és visszafognod az alkoholfogyasztást! Az első lépés az, hogy felismerd, többet iszol, mint kellene!

Jelölj ki egy mennyiségi határt még azelőtt, hogy elindulnátok a buliba, majd avasd be az egyik barátodat is ebbe a tervedbe!

Sokkal könnyebb lesz úgy nemet mondanod a következő italra, hogy van valaki, akinek beszámolással tartozol. Soha ne vedd bóknak, ha valaki megjegyzi, hogy „milyen jól bírod az alkoholt”. Ez utóbbi ugyanis nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy rendszeresen, vagy gyakran iszol.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert hosszú távon alkoholtoleranciához vezethet, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!