Tippek a húgyúti fertőzések megelőzésére

Sándor Alexandra
Írta: ,

Már megint félve veszed célba a mosdót, mert tudod, hogy égő-csípő fájdalom lesz a vége? Most megtudhatod, milyen hétköznapi trükkökkel védekezhetsz az alattomos húgyúti fertőzések ellen!

Igyál minél több folyadékot!

Ezerfelől hallhattad már, milyen problémákat tud okozni a folyadékhiány.

Leggyakrabban a fejfájást, a lelassult emésztést és az általános közérzet-romlást szokták említeni, pedig a legnyilvánvalóbb, hogy a vízháztartás egyensúlyának felbillenésével a kiválasztásba is hiba csúszik.

A húgyutak egészségéhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadék haladjon át a rendszeren – ha ugyanis túl kevés, a szervezeted egyszerűen nem tudja a méreganyagokat „kimosni”, ráadásul a csekélyebb „forgalom” miatt a kórokozók is könnyebben megtelepednek a hólyagban.

Legalább napi másfél-két liter vízre van szüksége a testednek, ám ha eddig ennél sokkal kevesebbet ittál, csak lassanként és fokozatosan emeld a mennyiséget! Citrom- vagy uborkakarikákkal még vonzóbbá teheted a frissítődet.

Irány a megelőzés

A húgyúti fertőzések jelentős hányadát a „rossz helyre” kerülő baktériumok okozzák.

De szerencsére könnyedén megelőzheted a bajt, ha odafigyelsz, hogy soha ne töröld meg magad hátulról előre irányuló mozdulattal.

A bélrendszer kórokozói ugyanis sok galibát okozhatnak, ha az intim területeid közelébe kerülnek.

Érdekes, hogy ezt elvileg szinte mindenki megtanulja ugyan gyermekkorban, később mégis sokan megfeledkeznek róla – valószínűleg a sietség miatt, hiszen látszólag senkinek sincs arra ideje, hogy egy ilyen jelentéktelennek tűnő pillanatban végiggondolja, mit és merre kell. A higiéniát emellett nedves törlőkendőkkel és a mosdóhasználat utáni tisztálkodással fokozhatod!