5 téves tanács az egészséges étkezéssel kapcsolatban, amit mindenki igaznak hisz

Szőke Angéla
Írta: ,

Ha naprakészek szeretnénk maradni az aktuális diéta-trendekkel kapcsolatban, akkor bizony résen kell lennünk. A sztárok, híres szakácsok, dietetikus szakemberek és influenszerek szinte hetente kapnak fel egy-egy új ételt, amit superfood-nak, azaz szuper-ételnek kiáltanak ki és ezután addig eszi mindenki, amíg meg nem találják az újabb állítólagos superfood-ot. Ilyen őrület volt például a kelkáposzta és a smoothie-k „felfedezése”, amik valóban egészségesek is, de ez sajnos nem mindegyik ilyen étkezési trendről mondható el.

Most ezekről rántjuk le a leplet, íme öt téves tanács az egészséges étkezéssel kapcsolatban, amit sajnos a mai napig mindenki igaznak hisz.

1. A tojásfehérje egészséges, a sárgája nem

A testépítőkről köztudott, hogy csakis tojásfehérjét esznek – sokszor nyersen, brrr… - de a sárgáját tabu szinten kerülik, ezért sokakban él az a tévhit, hogy a tojássárgája kifejezetten káros. Erre indokként többnyire azt hozzák fel, hogy tele van koleszterinnel, ezért kerülik a fogyasztását. Pedig a dietetikusok szerint az emberek koleszterinszintjének nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy mennyi koleszterindús ételt fogyaszt, hiszen ez inkább hajlam.

A tojásfehérje ráadásul magában nem is tartalmaz túl sok tápanyagot, így érdemes a sárgájával együtt elfogyasztani, mert abban van A, D, E, K, B12, B6 vitamin, szelén és kolin is, ami egy makrotápanyag, ami szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez.

A tojássárgája elfogyasztása tehát nincs hatással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. 

2. A gluténmentes ételek egészségesebbek

Napjainkban a csapból is a gluténmentes ételek propagálása folyik és ha félsz, hogy fel kell adnod a pizzát, vagy a kedvenc magos zsömléd, akkor nyugodj meg, hiszen legtöbbünknek nem szükséges gluténmentesen étkeznie. Ez a diéta ugyanis csak azoknak szól, akik liszt- vagy gluténérzékenyek (a kettő nem ugyanaz).

Megenni egy egész doboz gluténmentes sütit csak azért, mert azt hiszed, azt büntetlenül teheted, sokkal rosszabb, mintha ettél volna pár darabot a nem-gluténmentesből, hiszen előbbiekben több zsír vagy cukor is lehet. 

3. A testünket méregtelenítenünk kell

A méregtelenítő kúrák szükségessége az egyik legnagyobb tévhit. Sokan hiszik, hogy rendszeresen víz, leves- vagy léböjtkúrára kell fognunk testünket annak érdekében, hogy az úgynevezett méreganyagoktól megszabaduljunk. Pedig szerencsére a testünk okos és remekül tudja méregteleníteni önmagát bármiféle segítség nélkül is, hiszen erre van egy csodálatos szervünk, ez pedig a máj.

Májtisztító kúra sem kell, erre sincs semmi szükség. A máj felel ugyanis azért, hogy vérünket megszabadítsa a káros anyagoktól, illetve szabályozza bizonyos vegyületek tárolását és termelődését.  

4. Kókuszolajból akármennyit fogyaszthatunk

Az elmúlt pár év egyik legnagyobb slágere volt a kókuszzsír: mindenki sütött vele, kente az arcára-hajára, tette a kávéjába, vagy fogyasztotta nyersen, nagykanállal. Míg a hajnak és a bőrnek tényleg jót tesz külsőleg használva, úgy mértéktelen fogyasztása már aggályokat vet fel.

A kókuszzsír ugyanis – ahogy a neve is mutatja – mégiscsak zsír, és fogyasztásának pozitív hatásait egyelőre semmilyen kutatás nem támasztja alá.

A vegán konyhában remekül helyettesítheti a vajat, de túl sokat nem ajánlatos enni belőle. 

5. A szénhidrát maga a gonosz

Ezt is felejtsük el, hiszen szénhidrátra szüksége van a szervezetnek és a szakemberek napi szinten ajánlják fogyasztását. Napi étrendünk kell, hogy tartalmazzon gyümölcsöt és rostot, illetve ajánlott a bab és a teljes kiőrlésű ételek fogyasztása is, ezek pedig mind-mind szénhidrátok. Nem hanyagolhatjuk el fogyasztását már csak azért sem, mert energiával lát el minket, így elsősorban az agyunknak van rá szüksége a megfelelő működéshez.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján