A testmozgás és a fittség újabb előnyét állapították meg kutatók

Nagy Niki
Írta: , Frissítve:
A testmozgás és a fittség újabb előnyét állapították meg kutatók

Kép forrása: unsplash

Egyre többet tudunk meg a depresszió és kistestvére, a szorongás egészségügyi következményeiről, ezért egyre fontosabb, hogy megtaláljuk, hogyan előzhetjük meg és gyógyíthatjuk a veszélyes mentális problémákat. Egy átfogó metaanalízis most kiderítette, hogy a rendszeres testmozgás és a fitt, egészséges test tényleg csökkenti a depresszió és a szorongás előfordulásának gyakoriságát, és segít megelőzni a bajt.

Az egyre gyakrabban megjelenő mentális problémák, amilyen a depresszió és a szorongás is, globális jelenséggé növik ki magukat, ezért egyre több kutatás fókuszál arra, hogyan lehetne ezeket megelőzni. A depresszió és a szorongás például bizonyítottan hozzájárul a magas vérnyomás és az ehhez hasonló szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, hosszú távon pedig megnöveli a halandósági kockázatot.

Nem csoda, hogy a University College London kutatói vállalkoztak arra, hogy metaanalízist készítenek azokról a faktorokról, amelyek megnövelik a mentális rendellenességek kialakulásának esélyét.

Néhány ilyen faktort lehetetlen befolyásolni, hiszen van, aki például genetikailag hajlamosabb a depresszióra vagy a szorongásra, de szerencsére van azért bőven olyan tényező is, amin egy kis odafigyeléssel lehet változtatni. Ilyen változtatható faktor például az étrend vagy a fizikai aktivitás.

A csapból is az folyik, hogy a megfelelő mennyiségű mozgás és az egészséges táplálkozás a mentális egészségnek is jót tesz, de nem véletlenül: ez a friss brit kutatás most alátámasztotta a korábbi elméleteket. A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban megjelent analízis szerint az alacsony fizikai aktivitás összefügg a mentális problémák előfordulásával. 

A kutatók megfigyelték azt is, hogy a kardio testedzés mennyiben másította meg ezeket az előfordulási arányokat.

Végül hét kutatásra bukkantak, ami ezt figyelte meg, és kiderítették, hogy még az is a veszélyzónában lehet, aki azért mozog néha, de nem rendszeresen, és nem hosszabb távon. 

A szakértők meglepődtek azon, hogy milyen kevés kutatás foglalkozott közvetlenül a kardiovaszkuláris mozgás és a mentális egészség kapcsolatával, annak ellenére, hogy az összefüggés egyértelműen megvan. A kutatók úgy gondolják, hogy több hasonló kutatásnak kéne zajlania, hogy pontosan megértsük az összefüggéseket a két jelenség között, és rájöjjünk, pontosan mennyi és milyen testmozgásra van szükség ahhoz, hogy a leggyakoribb mentális rendellenességek kialakulásának esélyét a minimálisra csökkentsük.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?