5 testi tünete annak, hogy túl sok a stressz az életedben

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 testi tünete annak, hogy túl sok a stressz az életedben

Hiába tűnik lelki nyavalyának a stressz, valójában a sejtfolyamatok szintjén avatkozik be a szervezeted működésébe. Befolyásolja többek között az érzékelésedet és az anyagcserédet, amelynek következtében a következő jellemző panaszok jelentkezhetnek.

Magas pulzusszám

Már egészen pici korodban tudatosulhatott benned az összefüggés, hogy ha nagyon feszült vagy, akkor kalapálni kezd a szíved.

Noha a biológia tankönyvek 70-80-as normálértéket említenek, orvosilag ez a skála sokkal szélesebb: az egészséges határok egyéni tényezők függvényében 50-től egészen 120-ig terjednek.

Efölött beszélünk magas pulzusszámról, ami már kezelést igényel. A számokkal egyébként nem is nagyon kell foglalkoznod, hiszen egyértelműen érzed, ha valami nincs rendben: aki nem szokott hozzá a terheléshez, annak már 90-nél is „kiugrik a szíve”.

Bár a szívizom a legstrapabíróbb a testben, jusson eszedbe az állatokra vonatkozó törvényszerűség, miszerint az élettartam fordítottan arányos a szívveréssel. Ne hagyd, hogy idejekorán elfáradjon a ketyegőd – nyugodj meg!

Fejfájás

Az állandó „vigyázzállásba” kényszerített idegsejtek hamar fellázadnak, és fájdalommal jelzik a központban, hogy baj van.

A fejfájás minden idők leggyakoribb és legjellemzőbb stressz-tünete, ám okának beazonosítását árnyalja, hogy ezen kívül is számtalan tényező állhat a hátterében.

A feszültség sajnos több fronton is hozzájárul a kialakulásához, hiszen túlterhelt idegpályákon túl a váll- és nyakizmok szüntelen megfeszítése sem tesz jót.

Már akkor enyhítheted a kínt, ha tudatosan odafigyelsz rá néha, hogy leengedd és ellazítsd a válladat!

Emellett egy-két pohár vizet is érdemes rögtön meginnod, mert a kiszáradás is kiválthat fejfájásos panaszokat.

Fontos, hogy fájdalomcsillapítás helyett inkább az ok felszámolására törekedj, és teremtsd meg a belső harmóniádat.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján